Пожар изпелели барака в двора на гимназия в Пловдив (обзор)

Пожар изпепели напълно 500 квадратни метра покривна конструкция на помощна пристройка в двора на Професионалната гимназия по строителни технологии “Пеньо Пенев” на ул. “Архитект Камен Петков” в Пловдив.

Сигналът за пожара е подаден в 21.17 часа в неделя, а 3-4 метровите пламъци са потушени от 8 противопожарни екипа, преди огънят да обхване намиращите се в съседство основни сгради на ПГСТ “Пеньо Пенев” и Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”.

По случая е образувано досъбъдебно производство в Шесто РУ на МВР, уведомена е Районна прокуратура-Пловдив и се разследват причините за пожара.

Една от версиите, по която се работи, е, че той е предизвикан от 58-годишния клошар Христо Алексиев Козарев, намерил подслон в необитаемата дълга барака, в която преди много години е воден учебен процес. Възрастният мъж е бил спасен от задушаване и изгаряне от притекъл му се на помощ млад пловдивчанин Георги Божинов. Той празнувал с приятели рожден ден наблизо, когато видял пламъците и с риск за живота си влязал в горящата сграда и спасил намиращия се вътре клошар, който вече бил напълно неадекватен. На пострадалия е оказана спешна медицинска помощ от екипа на пристигналата на мястото на инцидента линейка.

Това е втори случай през последния месец на пожар в пловдивско училище, като при първия сериозно пострада школото за деца с тежки увреждания “Стефан Караджа” в кв. “Кючук Париж”. Още през 2012 г. Община Пловдив издава заповед за премахването на неизползваема барака в двора на ПГСТ “Пеньо Пенев” с мотив, че е опасна, негодна за ползване и всеки момент може да се срути. От ръководството на професионалната гимназия обжалват разпореждането като незаконосъобразно, тъй като въпросният училищен имот е държавна собственост и общината има право само да издава предписания по годността на сградите и терена, и заповедта е отменена от Административния съд. От ПГСТ “Пеньо Пенев” уведомяват МОМН, че въпросните пристройки се нуждаят от незабавен ремонт, който ще струва около 100 000 лв. Парите и до днес не са дошли въпреки обещанията на министерството, че обектът ще бъде включен в инвестционната програма за 2012 и 2013 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.