Гасиха пожар край ромския квартал на Стара Загора

Два декара млада кедрова гора и 32 декара треви и храсти изгоряха при пожар в неделя вечер край ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора.

При друг огнен инцидент се запали барака в местността "Баритна мина", а 61-годишен клошар е получил сериозни изгаряния.

Огънят над ромския квартал лумнал малко преди 23 часа, поради късния час и труднодостъпната местност има съмнения, че е предизвикан умишлено.

"Пламнал е терен с треви и храсти в местността "Зайчева поляна", на 200 метра над стадиона. Огънят се е виждал от целия град, затова на тел.112 са получени над 100 сигнала", разказа директорът на пожраната в Стара Загора комисар Стоян Колев. Общо 35 пожарникари и горски служители са успели за два часа да загасят огъня. Пожарът обхвана треви и храсти буквално на метри от ромските къщи в "Лозенец", но жителите там дори не разбрали за пожара. "Бяхме на сватба, може, за това да не сме чули", разказа комшийка. Не обърнали внимание и на пушека, защото редовно палели гуми край последните къщи. Въпреки приближаващия огън в района се вихрела веселба и маанета огласяли близките квартали, разказаха очевидци. Горите край квартал "Лозенец" редовно пламват, припомнят огнеборци. Преди две години те гасили боров пожар в местноста "Карасиврия" недалеч от "Зайчева поляна". През 2007 г. горите в района бяха изпепелени, а на тяхно място сега бяха засадени кедрови фиданки, огънят в неделя е е унищожил и тях.

Още три пожара е имало същата вечер. При единия в постройка в местността "Баритна мина" 61-годишен клошар е получил сериозни изгаряния. Откаран е в тежко състояние в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Горяло е и в Николаево и село Елхово.

"За 63 пожара през тази година са образувани досъдебни производства, заради съмнения за умишлен палеж", съобщи комисар Стоян Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони