Спасиха от изнасяне антична реликва, пазят в тайна къде е открита

Благодарение на усилията на служителите от специализираното звено на ГДБОП бе спасена от изнасяне извън страната и предадена на Националния исторически музей (НИМ) антична ара (част от четвъртита колона) с отлично запазен римски надпис от ІІ в.сл.Хр. Надписът гласи:

"На Юпитер Всеблаг Всемогъщ Долихен за здравето на императорите августи Л. Сепмтимий Север Пий Пертинакс и Марк Аврелий Антонин и на цезаря Л. Септимий Гета посветиха чрез августовия легат Гай Овиний Тертул жреците Нигрин, Квинт Гайан и Лонгин."

НИМ ще запази засега в тайна мястото на находката, тъй като възнамерява да извърши там археологически разкопки и се бои, че иманярите междувременно ще го разграбят. Храмовете на Юпитер обикновено са импозантни монументални постройки. Особено, когато се строят с императорски пари.

От съдържанието на надписа става ясно, че със средства на прочутите римски императори Септимий Север и Марк Аврелий, вероятно на мястото, където е намерен надписът, е издигнат храм на върховното римско божество Юпитер (Зевс в старогръцката митология). Парите за храма са били предадени от императорския легат (пратеник) Гай Тертул на жреците Нигрин, Квинт, Гайан и Лонгин.

Марк Аврелий е и изтъкнат философ. По негово време Сенатът на Рим е взел решение, че след смъртта си всеки император се превръща в бог. На смъртния одър, императорският лекар успокоявал умиращия, че състоянието му се подобрява. Марк Аврелий намерил сили да се усмихне и да каже: „Нещо бъркаш лекарю, аз усещам, че се превръщам в бог”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура