Вагнеров триумф на Софийската опера в Европа

“Много се радвам, че Софийската национална опера ще представи изцяло тази мощна творба „Пръстенът на нибелунга” в Бавария – написа министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер в специално поздравително писмо до Софийската опера и балет, която ще гастролира в град Фюсен от 12 до 17 септември. – Фестивалният театър във Фюсен е добра сцена за това, та нали оттук тръгва една духовна свързваща линия с творбата на Вагнер. За своите великолепни оперни светове той намерил в лицето на крал Лудвиг II пламенен почитател и поддръжник – същият Лудвиг, който в замъка Нойшванщайн близо до Фюсен и във фестивалния театър видимо осъществил архитектурна визия, която в много отношения се доближава до фантастичния сценичен свят, който Вагнер изобразява в своите опери.”

Според Зеехофер представянето на Вагнеровата тетралогия от националната ни оперна трупа в германския град е „не само изключително художествено събитие, но и ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката”. Премиерът на Бавария коментира, че с изпълнението си на целия „Пръстен” в родината на Рихард Вагнер Софийската опера „подчертава международните си претенции и артистичната си класа”, и благодари на всички участници и спонсори за тяхната ангажираност към предстоящия гастрол.

Представленията във Фюсен са част от втория от поредицата гастроли в чужбина, с които Операта започна новия сезон. Преди дни трупата предизвека фурор с друга Вагнерова творба – „Тристан и Изолда”, също постановка на акад. Пламен Карталов, на Международния фестивал в Любляна, Словения.

След спускането на завесите в залата на конгресно-културния комплекс „Цанкарев дом" настъпи малка революция от аплодисменти и викове "Браво!". Те не искаха да пуснат Мартин Илиев (Тристан), Радостина Николаева (Изолда) и колегите им да си тръгнат.

За постановката си режисьорът Пламен Карталов и артистите получиха поздравления от хърватския министър на културата професор Берислав Шипуш и от генералния директор на фестивала Дарко Бърлек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура