„Монд”: България трябва да приеме 1500 бежанци тази година

България трябва да приеме 1500 бежанци тази година. Това предвижда нов план на Европейската комисия за разпределение на 120 хиляди имигранти, пише френският „Монд”.

Досега се знаеше, че квотата за Германия е 31 хил. души, а за Франция – 24 хил. Цифрата за България беше неясна.

Очаква се в сряда председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да представи публично предложението на Брюксел бежанците да бъдат разпределени в страните-членки по квоти.

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че ако Евросъюзът не възприеме единна политика спрямо бежанците, това ще застраши и може дори да сложи край на Шенгенското пространство. Оланд предложи Париж да бъде домакин на международна конференция по имигрантския проблем.

„Проблемът с бежанците засяга Африка, Близкия изток, предвид войните и кризите там, но също така засяга и други континенти, включително Азия. Затова ще предложим международна конференция за бежанците, която да се проведе в Париж”, каза френският президент.

Германия от своя страна отделя още 6 милиарда евро за справяне с бежанската криза. Само през уикенда в страната са пристигнали 20 000 души. Канцлерът Ангела Меркел призова европейските страни да се включат по-активно в овладяването на кризата.

„Германия има голям интерес да държи границите си отворени, но всички трябва да бъдат наясно, че ако само три държави поемат целия обем от бежанци, дебатът по тази тема ще се промени много бързо”, каза тя.

Унгария обаче се възпротиви на квотите. Според Будапеща те са безсмислени, тъй като външните граници на съюза са нестабилни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят