Бежанци не искат да бъдат настанени в апартаменти

Европейската комисия дава 690 000 евро за квартири у нас

БЧК не може да намери чужденци със статут на бежанци, които да настани в апартаменти без пари. Наемът се плаща от Европейската комисия, а Червеният кръст отговаря за намирането на жилищата и подбора на хората. Досега само един човек е настанен, обясни пред „Труд” Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба в БЧК.

Нейни колеги обикалят центровете за настаняване на Държавната агенция на бежанците (ДАБ), но не срещат почти никакъв интерес, дори се наблюдава нежелание. „Много трудно се мотивират. Повечето от тях искат да продължат към Западна Европа и не виждат смисъл да излизат на квартира за кратко време”, каза Стоянова. Друга причина е, че тези бежанци, които са „останали” все още в България, нямат никакви пари и се плашат, че няма да могат да си плащат тока. „Те не работят, нямат дори пари за лични карти”, добави Стоянова. От БЧК търсят и други опции за отпушване на проекта като помощи за изваждане на български лични документи и еднократна помощ за плащане на тока за месец.

От Червения кръст отчитат голям интерес от наемодатели, като досега имат над 20 предложения за къщи, етажи от къщи и апартаменти в София, Харманли и цялата страна.

Европейската комисия даде 690 000 евро за квартири на бежанци, който имат статут и трябва да останат в България. Ако парите не бъдат похарчени до 15 юни 2016 г., те могат да бъдат пренасочени и за други дейности. Целта на проекта е да бъдат освободени места за настаняване в центровете на ДАБ. В момента от налични 5130 места за настаняване в лагерите са заети 2703 легла, 2096 от които от сирийци.

За поредна година България няма програма за интеграция на бежанци, а само стратегия без екшън план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини