10-годишно сирийче от бежански лагер: Не искам в Германия, върнете ме обратно

В гранично полицейско управление Малко Търново са настанени десетки бежанци, сред които майки с много малки деца. Дневната им дажба храна са консерви и сухари, а на бебета мляко и памперси. Сред тях е малкият Шалян, който разказа трогателната си история пред БНТ и не можа да сдържи сълзите пред камерата.

Шалян е на 10 години и е сам в България. Баща му го е поверил на други хора и на каналджиите, които трябва да го прекарат до Германия при по-големите му братя. Сега Шалян е тук, а днес плачеше с молба да бъде върнато в Истанбул при баща си. Вече не иска да ходи в Германия.

„Мъчно ми е за баща ми, роднините ми са в Истанбул. Баща ми ме изпраща от Истанбул до тука, защото имам още двама братя в Германия. От 6 дни вървим в гората, този шок, всичко това, което се случи… искам вкъщи в Истанбул, отказвам се, не искам да ходя в Германия”, каза детето.

Шансът да се върнат в Истанбул е много малък. Те не могат да се върнат без лични документи и паспорт и ако изобщо стане, ще е след доста време, обясни граничен служител.

„Каналджиите ни казаха, че за три часа ще сме в София, а вървяхме с дни в гората. Платихме 8500 долара, всеки. Те ни измамиха, викаха ни, че няма да вървим много, а цели три дни бяхме в гората”, оплака се бежанка.

„Явно съжаляват, че са ги хванали тука и искат да заминат да се върнат пак при каналджиите и да пробват, да се връщат още веднъж тука”, обясни граничният служител

„Взеха ни парите каналджиите, а тия пари брат ми от Германия ми ги прати, беше ги взел назаем”, проплака Шалян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини