Заради участие във фирми или нови кредити: 13 депутати допълнили декларациите си

Само Румен Христов от РБ е огласил частен интерес при гласуване на закон

Точно 13 депутати от действащия парламент са обявили допълнителни данни към декларациите си за конфликт на интереси, подадени в началото на мандата. Това показа проверка в публичния регистър за конфликт на интереси в сайта на Народното събрание.

Според закона към общата декларация при встъпване в длъжност народните избраници са длъжни да обявят нови обстоятелства, които могат да доведат до несъвместимост с поста им или представляват частен интерес в срок от 7 дни от промяната.

Депутатът от Реформаторския блок и шеф на комисията по земеделие Румен Христов единствен е обявил конфликт на интереси заради разглеждане на конкретни законопроекти. Два пъти от октомври 2014 г. досега той е декларирал публично, че има частен интерес около обсъжданията на промени в Закона за горите. Той не е участвал и в гласуванията.

Шефката на здравната комисия от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е обявила, че през май т.г. е сключила договор с РЗОК-Смолян за индивидуалната си лекарска практика. Докторите, адвокатите и преподавателите в парламента са сред малцината, които по закон могат да продължат да упражняват професиите си.

Конфликт на интереси заради организация на международен проект на фондация, занимаваща се със спорт, е обявил и Петър Петров от Патриотичния фронт. Проектът трябва да е приключил през юли.

Няколко избраници са декларирали нови кредити или кредитни карти. Сред тях са и Митхат Метин, и Петър Чобанов от ДПС. Първият е бил с анулирана карта след отнемането на лиценза на КТБ и е кандидатствал за нова в ДСК с лимит 20 000 лв. Бившият финансов министър е взел потребителски банков заем за 55 000 лв. Димитър Желев от ГЕРБ също е с нов заем - 30 000 лв.

Полина Карастоянова от ПФ е обявила излизането си от 3 фирми, след като е станала депутат. Георги Кадиев от БСП е обявил частен интерес заради съпругата си Соня и участието й в 2 фирми.

Васил Антонов от БСП е обявил членство в управата на Федерацията по шахмат, а Венцислав Каймаканов от ДПС - придобити 50% от акциите на търговско дружество, става ясно още от регистъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини