Наш затвор за българина, арестуван заради камиона ковчег

Гарсона се върнал от чужбина ден преди ареста

Прокуратурата и окръжният съд в Монтана поискаха от Австрия да даде гаранции, че ако бъде осъден Цветан Цветанов, задържан за смъртта на 71 бежанци в камиона ковчег край Виена, ще бъде върнат в България.

Магистратите не дадоха ход на делото за екстрадиция на заподозрения за смъртоносния трафик и поискаха още информация по случая от спецпрокуратурата у нас и от австрийските власти. Специализираната прокуратура образува разследване по случая в петък след координационни срещи с представители на австрийските власти.

32-годишният Цветан Цветанов, известен като Цецо Гарсона, беше арестуван на 31 август в дома си в Лом, четири дни след като на магистрала в Австрия бе открит камионът със задушилите се 71 бежанци, сред които и четири деца. В края на миналата седмица съдът задържа за постоянно в килия Цветанов, докато се разгледа искането за екстрадицията му в Австрия за разследването за трагедията в камиона ковчег.

В съдебната зала тогава Гарсона отрече да е пътувал в чужбина. Пред „Труд“ обаче негови роднини заявиха, че се е завърнал от Германия ден преди да бъде задържан. Стана ясно, че Гарсона познавал другия ломчанин, арестуван за смъртта на бежанците, Методи Иванов-Мите Крика.

По закон австрийската държава трябва да даде писмени гаранции, че при евентуална осъдителна присъда лицето ще бъде върнато да изтърпи наказанието в родината си, поясни окръжният прокурор Нина Борисова.

Справка в архивите показала, че срещу Цезо Гарсона у нас се води досъдебно производство за участие в организирана престъпна група. Затова магистратите поискаха повече информация по делото, което може да има връзка със случая в Австрия. Съдът поиска от австрийските власти да пояснят и твърдението си в европейската заповед за арест, че с деянията си Цецо Гарсона умишлено е изложил обществото на опасност. Документите по случая трябва да пристигнат до 15 септември в Монтана, за да решат магистратите на 17 септември дали ще екстрадират арестанта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини