Шулц: Мигрантите поставят Европа на изпитание, отговорът е обща политика

Мигрантите, отправили се към Европа, задават историческо изпитание; верният отговор не са ограничителни стени или национален егоизъм, а единна политика за даване на убежище, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в обръщение при откриването на пленарната сесия в Страсбург на 7 септември.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи в сряда пред Парламента планове за преразпределяне на търсещите убежище, добави г-н Шулц.

„Стотици хиляди са отправили взор към Европа за защита от война и преследване“, каза председателят на Парламента. „Чисто отчаяние кара семейства с малки деца да прекосяват Средиземно море със салове, да лагеруват в гари, да се промъкват през телени мрежи или да се крият в хладилни камиони“, посочи още той.

Тези хора рискуват живота си, бягайки от престъпни и терористични групи като така наречената „Ислямска държава“, която не само разруши незаменимото културно наследство в Палмира, но и обезглави публично директора на музея там, заяви г-н Шулц.

По думите му истинският въпрос пред Европа е дали тя иска да бъде „съюз срещу всички“ или „съюз на солидарността“. Той призова политиците във всички дебати да не забравят, че мигрантите са хора, които идват в Европа, защото споделят нейните ценности.

Човечността, демонстрирани от онези, които дават на изтощените мигранти вода, храна, дрехи и играчки за децата им или пък помагат в бежански центрове трябва да ръководи нашия отговор на предизвикателството, така че трагедията с удавеното момченце Айлян Курди, запечатана в съзнанието ни, никога да не се повтаря, завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят