ЦИК приема заявления за гласуване извън страната за референдума

ЦИК започна приемането на заявления за гласуване извън страната в Националния референдум на 25 октомври, съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия.

На 4 септември с решение №1828-МИ/НР Централната избирателна комисия обяви 40 държави и 307 места, в които ще се образуват, т.нар. автоматични секции за гласуване извън страната при произвеждане на национален референдум на 25 октомври 2015 г. Те се образуват в местата, в които през последните до 5 години на проведени избори са гласували над 100 български избиратели. Избирателните секции ще се открият при условие, че се получи съгласие от приемащата държава.

До 29 септември българските граждани, които желаят да гласуват извън страната в националния референдум следва да подадат писмено заявление по образец № 22-НР или електронно през интернет страницата на ЦИК. Необходими са 20 броя заявления от гласоподаватели за откриване на секция в местата, където има дипломатическо или консулско представителство и 40 броя заявления там, където няма такива.

На 3 октомври ЦИК ще определи окончателно държавите, местата и броя на секциите във всяко място, където ще се гласува извън страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини