Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Древна крепост в Сливен стана място за туризъм, изкуство и наука

И Джо Лин Търнър хареса за концерт „Туида“

През последните дни Сливен се вълнува от предстоящата среща със световна звезда. Бившият вокалист на „Рейнбоу“ и „Дийп пърпъл“ Джо Лин Търнър ще гостува на града. На 19 септември вечерта ще изнесе концерт. Основен организатор на събитието е общината. Интересът е огромен, билетите са на символична цена от 10 лева и се продават като топъл хляб. Любопитен факт е, че концертът на открито ще се състои в късноантичната и средновековна крепост „Туида“. Самият Джо Лин Търнър избрал мястото. Крепостта е сред амбициозните проекти на общината. В нея бяха вложени 5 млн. лева евросредства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Обектът с площ от 42 дка бе консервиран и реставриран. Това събуди историческото място за нов живот.

„Туида“ се намира на хълм в североизточната част на Сливен. Съществувала е от началото на ІV до началото на ХІІІ век. Районът бил населяван от траки, антични римляни, средновековни българи. Крепостта била от голямо значение за отбраната на Римската и Ранновизантийската империя, а по-късно и за средновековната българска държава. Сривана е до основи и издигана отново. През 1982 г. са започнали системни разкопки. След десетилетие, когато археолозите успели да проучат едва 20-ина процента от огромния терен, работата им секнала заради липса на финансиране. Националният паметник на културата започнал да обрасва в храсти, да се руши, а части от него дори се превърнали в нелегално квартално сметище. „Туида” е една от емблемите на Сливен, произходът на града се свързва с нея. Гордеем се, че успяхме да запазим този исторически обект, да съхраним откритото до момента, да създадем модерен туристически продукт и в същото време да осигурим възможност на археолозите да продължат своята работа. С наши средства ремонтирахме пътя до крепостта“ – заяви кметът Кольо Милев. Консервирани са крепостните стени с 4 кръгли и 4 квадратни кули, разкрити са казармени помещения, складове на армията, старобългарски водопровод от ІХ век, голяма базилика и уникален баптистерий, където са се извършвали кръщенета. Върху терена са разположени артефакти, има възстановки на древни оръжия и облекла. Изграден е амфитеатър с две сцени и 430 места. Обособени са зони за отдих, кътове за барбекю. Предвидена е Къща на виното. Екип от 4-ма екскурзоводи и 4-ма аниматори се грижи за посетителите. „Трябва да е ясно, че тук няма никаква бутафория. Реставрацията и консервацията са извършени до нивото, разкрито при разкопките, тъй като законът не позволява да се реставрира по хипотези. Предполага се, че крепостните стени са били високи 10 метра. Но сега са възстановени до първоначалното ниво, на което са ги открили. Изполван е хоросан, близък до състава на автентичния. При реставрацията е използван материал от територията на крепостта“ – каза ръководителят на екипа на „Туида“ Мая Иванова. По-голямата част от терена е затревена, има алеи, художествено осветление. От него се открива великолепна гледка към Балкана, а градът се вижда като на длан.

Обектът бе отворен в края на миналата година, до март посещенията бяха безплатни. След това бе определен вход за възрастни по 3 лева, а за деца и пенсионери – по 1. „Не е имало месец, в който да нямаме поне едно голямо събитие. Искаме да сме различни, нашата крепост да е различният обект“ – допълни Иванова. В Нощта на музеите са представени древни военни изкуства и занаяти от Античността до днешно време. След това световноизвестният ни музикант Теодосий Спасов изнесъл концерт, а на тръгване се зарекъл, че пак ще дойде. Концерт е имал и поппевецът Краси Аврамов със специалното участие на Янка Рупкина. Съвместно със сливенския драматичен театър бил организиран първият „Събор под звездите“ с демонстрации на военно изкуство и дегустация на възрожденска кухня, след което е представен спектакълът на Борислав Чакринов „Дядо Вазов гледа“. Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“ вече пък имал няколко изяви. „Работим с бизнеса, различни институции, с клубове по конен спорт и по средновековни бойни изкуства. Проучваме какви са били облеклата през Ранното средновековие, изработваме облеклата си по източници. Поканихме университетски преподавател, за да покаже на гостите ни как се реди древна мозайка, каквато е имал баптистерият на крепостта“ – разказа още ръководителката на обекта. Отскоро „Туида“ има нов обитател – ястребов мишелов на Харис. С този вид граблива птица ще се представи древният занаят соколарство, какъвто е имало на крепостта. Екипът е бил поканен от други градове и е участвал във фестивали със свои възстановки. Вече има и награда – грамота за представянето си в събора фестивал „Дни на предците“ в Плиска. Едновременно с това има възможности в бъдеще да продължат проучванията – съобщи директорът на историческия музей Николай Сираков. От 2013 г. крепостта е международна база за обучение на студенти по археология. Едно от последните открития на самия Сираков и колегите му археолози е на подземен тунел, който населението е използвало вероятно при бягство, със запазена в него свещ от VІ в.

„Мечтата ни е да имаме юрта, както и да направим един средновековен лагер. Искаме да се развиваме и сме много благодарни на кмета и на екипа му за това, че ни помагат. Благодарни сме, че общината успява да поддържа огромните ни тревни площи“ – каза още Иванова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.