В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

България ще приеме 500 новопристигнали бежанци

 Полагаме усилия да продължим добрия диалог с Турция и съседните държави, работи се за реализиране на договореностите, очакваме ратифициране на подписаното тристранно споразумение от Турция и Гърция. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова, която заедно с Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Даниел Митов обяви позицията на правителството по темата за бежанската криза, предаде БГНЕС.

Бъчварова добави, че са внесли в НС предложение за повишаване наказателните мерки срещу каналджийството и трафика на хора.

Ще настояваме за синхронизиране на националните законодателства в ЕС и за създаване на обща европейска прокуратура. Създава се специализирано звено между МВР и прокуратурата, което ще разследва приоритетно организаторите на мрежите за трафик на хора. България приветства усилията и мерките за справяне с бежанските потоци. ЕС трябва да намери решение, което да доведе до спиране на конфликтите, които застрашават живота на тези граждани. Решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, където той е възникнал, подчерта Бъчварова. Тя уточни, че България ще настоява за унифицирани молби за международна закрила и въвеждане на единен статут на бежанец за целия ЕС.

Трябва да признаем, че опитите да се намери добре работещо европейско решение за бежанците, не дава задоволителен резултат, отбеляза вицепремиерът и допълни, че трябва да се потърсят нови и ефективни решения.

Позицията на България е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата ни солидарност. Предложението за разпределение на бежанците във всички държави-членки отразява принципа на солидарност. Все още има обстоятелства, които трябва да намерят отражение в начина на разпределение. Той трябва да бъде максимално справедлив. България вече заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци. Трябва да се определят условията на заселване на бежанците за тяхното дългосрочно пребиваване, а когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури тяхното връщане, подчерта още Бъчварова.

Тя заяви и че трябва да има общо налагане на европейските ценности, поемане на задължения от държавите-членки и увеличаване на усилията. България е готова да даде своя принос за това, отбеляза още вицепремиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.