Магистрален водопровод вдига стандарта в Аврен

Жизнено важни проекти реализира кметският екип през последните 4 г.

Окончателно въвеждане в експлоатация на магистрален водопровод “Камчийски пясъци” /III етап/ предстои до дни, съобщиха от община Аврен. Става дума за участъка от село Старо Оряхово до водоеми в курортен комплекс “Камчия”. Модерното съоръжение бе изградено с финансовата подкрепа на Министерството на икономиката и МРРБ.

С цялостната реализация на инвестиционния проект и изграждането на елементите на техническата инфраструктура ще бъдат решени жизнено важни въпроси по водоснабдяването. Ще се подобрят инфраструктурата и цялостният бизнес климат в общината, коментира кметът Емануил Манолов. Очаква се и увеличаване на работните места в региона, което ще повиши качеството на живот на населението.

Заради големия екологичен, социален и икономически ефект от изпълнението на проекта, неговата реализация е от изключителна важност не само за общината, но и за целия регион.

Обектът бе заложен като приоритетен в Общинския план за развитие на община Аврен за периода 2007 - 2013 г. Той е особено важен и за курортния комплекс “Камчия”, в който ежегодно отсядат над 11 000 туристи.

С неговата реализация ще си отдъхнат и жителите на селата Близнаци и Приселци, които достигат до 4500.

Досега хората изпитваха недостиг на питейна вода, която беше и с лошо качество - повишено съдържание на манган и други химични елементи, което допълнително утежняваше бита им, споделят от общинската администрация.

За повишаването на жизнения стандарт на жителите на общината и подобряването на нейния облик през последните 4 години екипът на кмета Емануил Манолов и експертите от отдел “Европрограми и инвестиционна политика” работят усилено по различни инвестиционни проекти.

Те са финансирани със средства от Европейските структурни фондове, Кохезионния фонд и държавата.

Нови площадки за децата от 4 села в общината

Четири нови детски площадки ще бъдат изградени в селата Бенковски, Здравец, Казашка река и Садово.

В процес на реализация е проект за вертикални планировки в Бенковски и Здравец, както и доставка и монтаж на детски съоръжения в дворните пространства на читалище “Здравец” и детските градини в Садово и Казашка река.

Проектът е на обща стойност 133 287 лева.

Чрез него ще бъдат облагородени парковите пространства в Бенковски и Здравец, като се обособят места за отдих и детски площадки.

Строително-монтажните работи обхващат дейности по поставяне на настилки, огради, парково обзавеждане и осветление, затревяване и облагородяване с храстова растителност, доставка и монтаж на детски съоръжения.

С нова настилка и ограда ще разполага и читалището в Здравец.

Приключва изграждането на площадки с безопасна настилка, огради, парково обзавеждане и модерни катерушки в целодневните градини в Казашка река и Садово.

Това са и последните две детски заведения на територията на общината, които не разполагаха със съвременни съоръжения за игра.

Подобряването на инфраструктурата, околната среда и средата на живот в населените места е сред основните ни приоритети, коментират от ръководството на община Аврен.

Ремонтират читалищата в Синдел и Царевци

Със 110 хил. лв., отпуснати от държавата, ще бъде ремонтирано читалище “Христо Смирненски - 1919 г.” в село Царевци.

Сградата, построена преди 55 години, се нуждаеше от спешен ремонт, тъй като бе с пропаднали и свлечени стени с подпухнали мазилки, уточняват от община Аврен.

Средищният център на културата ще бъде реновиран и приведен в условия на висока функционалност, поливалентност и енергийна ефективност.

Осигуряването на достъпен и модерен културен център ще даде възможност за съхраняване на традициите и обичаите на местното население, убедени са от общинската администрация.

Ремонт ще има и на читалището в село Синдел, средствата за него са осигурени по проект “Красива България”. Те са в размер на 181 хил. лв.

Сградата ще бъде санирана, ще се ремонтират ВиК и електрическата инсталация, ще се изгради отоплителна система.

Вътре в читалището ще бъдат обособени удобни съблекални и гримьорни.

16 безработни, 11 от които местни хора от Синдел, ще бъдат ангажирани за 4 месеца, докато тече ремонтът на читалището. Те вече са преминали курс за строители, осигурен от Бюрото по труда в Аврен, където са регистрирани.

Очаква се строителните дейности да приключат през октомври.

Подмениха тръбите за вода в Близнаци и Приселци

80% от водопроводната система на село Приселци е подменена след успешното изпълнение на проект “Подобряване условията на живот в с. Приселци, община Аврен, чрез реконструкция на водопроводната система и възстановяване на пътната настилка”. Проектните дейности включват и ремонт и хидроизолация на съществуващата водна кула.

Подменени са и част от тръбите на водопровода в село Близнаци. Досегашните азбесто-циментови и стоманени тръби са заменени с нови, висококачествени съоръжения. По този начин се намаляват прогресивно режийните разходи за водопреноса и разходите за аварийно ремонтиране на водоснабдителната инфраструктура. Спестените средства водят до повишаване качеството на предлаганите ВиК услуги, коментират експерти от общинската администрация в Аврен.

Подмяната на тръбите в селото бе реализирана по проект “Изграждане на уличен водопровод в кв. 50 и част от кв. 49 и 51 по кадастралния и регулационния план на с. Близнаци (Долен Близнак), община Аврен”, финансиран от Министерство но околната среда и водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони