Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Джонсън призна грях – карал колело на тротоара Ново проучване отново дава мнозинство за торите

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

Лиляна Павлова: С 370 млн.лв. искаме да привлечем милиард

Марияна Бойкова

С 370 млн. лв. стартов капитал стартират 5 фонда за финансов инженеринг по новата програма „Региони в растеж“,съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията на „24часа“ и „Труд“ „Деветте пътя към еврофондовете“.

С тези 370 млн. се надяваме да привлечем над 1 млрд. лв. инвестиции в градовете и в туризма, каза Павлова и мотивира това с факта, че в предната програма с 33 млн. евро са привлечени три пъти повече пари от банки и финансови институции.

Първият от петте фонда ще бъде отделен за София, ще има един за Северна България, един – за Южна, един гаранционен фонд и един фонд за развитие на туризма и туристически атракции.

За туризма капиталът е 200 млн. лв., като 100 от тях ще са за безвъзмездно финансиране на реставрирането на исторически и културни ценности, другите 100 млн. са за кредитиране на бизнеса, който да постои хотел до крепостта или църквата, да има паркинг и ресторант. Иска се интегриран туристически продукт.

Министър Павлова очерта трите основни елемента от програмата. Първият е развитие на градската среда с 1,5 млрд. лв. инвестиции, които ще отидат в 39-е големи града.

Вторият основен елемент е ключовата реформа в здравеопазването. За там отиват 164 млн. лева за обновяване на спешната помощ във всичките общини.

Следващата реформа е в професионалното обучение, което осигурява специалисти и работници за бизнеса. Над 220 млн. лв. ще се вложат в по-добра образователна инфраструктура. Други 100 млн. са за центрове за настаняване на деца с увреждания, изоставени деца. Новото е, че ще се правят и домове за стари хора.

380 млн. лв. ще се вложат в пътната инфраструктура,каза министър Лиляна Павлова и благодари на организаторите „24 часа“ и „Труд“.

Новото в програмата е предоставянето на права на 39-е големи общини да бъдат междинни звена. Те да подготвят проектите си, те да ги одобряват. Така ресурсът от 1,5 млрд. лв. ще бъде управляват оперативно, но и общините и кметовете ще отговарят за проектите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.