Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Лиляна Павлова: С 370 млн.лв. искаме да привлечем милиард

Марияна Бойкова

С 370 млн. лв. стартов капитал стартират 5 фонда за финансов инженеринг по новата програма “Региони в растеж”,съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията на “24часа” и “Труд” “Деветте пътя към еврофондовете”.

С тези 370 млн. се надяваме да привлечем над 1 млрд. лв. инвестиции в градовете и в туризма, каза Павлова и мотивира това с факта, че в предната програма с 33 млн. евро са привлечени три пъти повече пари от банки и финансови институции.

Първият от петте фонда ще бъде отделен за София, ще има един за Северна България, един – за Южна, един гаранционен фонд и един фонд за развитие на туризма и туристически атракции.

За туризма капиталът е 200 млн. лв., като 100 от тях ще са за безвъзмездно финансиране на реставрирането на исторически и културни ценности, другите 100 млн. са за кредитиране на бизнеса, който да постои хотел до крепостта или църквата, да има паркинг и ресторант. Иска се интегриран туристически продукт.

Министър Павлова очерта трите основни елемента от програмата. Първият е развитие на градската среда с 1,5 млрд. лв. инвестиции, които ще отидат в 39-е големи града.

Вторият основен елемент е ключовата реформа в здравеопазването. За там отиват 164 млн. лева за обновяване на спешната помощ във всичките общини.

Следващата реформа е в професионалното обучение, което осигурява специалисти и работници за бизнеса. Над 220 млн. лв. ще се вложат в по-добра образователна инфраструктура. Други 100 млн. са за центрове за настаняване на деца с увреждания, изоставени деца. Новото е, че ще се правят и домове за стари хора.

380 млн. лв. ще се вложат в пътната инфраструктура,каза министър Лиляна Павлова и благодари на организаторите “24 часа” и “Труд”.

Новото в програмата е предоставянето на права на 39-е големи общини да бъдат междинни звена. Те да подготвят проектите си, те да ги одобряват. Така ресурсът от 1,5 млрд. лв. ще бъде управляват оперативно, но и общините и кметовете ще отговарят за проектите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.