Националите гонят рекорди в падението

Два кръга преди края в групата България се прости и на теория със седмо голямо първенство за века - Евро 2016. Осем точици от 8 мача, 4-ти сред 6 тима. Дъното? Историческият въпрос дали паднахме рекордно ниско не е с еднозначен отговор.

В квалификациите за Евро 2012 приключихме последни, пети, с 5 т. Тогава обаче играхме с Англия, Черна гора Швейцария и Уелс, липсваше типично джудже като Малта. Докато сега, в конкуренция с отбор повече, заработихме 4 от точките срещу островчето. Следователно при подобни условия с битката за миналото европейско понастоящем ни се полагат 4 точки...

Сега заработихме актив още срещу Италия (2:2 в София) и Азербайджан (2:1 в Баку). В миналите евроквалификации не се дадохме на Уелс (1:0 навън), Черна гора (1:1 като гости ) и Швейцария (0:0 у дома). Въпрос на гледна точка, но 4-тото място е възможно да се тълкува и като по-тъжно от последното преди 4 години. Все пак чакаме още гостуване на Хърватия и домакинство на Азербайджан, та може и да ни просветне като точки. Важното е друго - 4 години по-късно пак си отиваме и на теория два кръга преди края.

А в две квалификации по-рано царяха надежда и триумф. За Евро 2008 завършихме 3-ти с 25 т. от 12 двубоя. А Евро 2004 донесе единственото ни успешно класиране през века - първи със 17 т. от 8 мача.

За Евро 2000 изпреварихме единствено Малта и останахме 4-ти с 8 т. Победихме само джуджето, но все пак постигнахме ремита с Англия (1:1 и 0:0). Това обаче са от малкото квалификации, в които освен тотален аутсайдер никой друг не бием. Същото се случи и за Евро '76 - по едно равенство у дома и една загуба срещу Германия и Гърция, два успеха над Малта.

Да са живи и здрави ония от островчето, та да виждаме и победи, когато сме най-зле. Нищо че м.г. направиха 1:1 в София. И добре че Люксембург е в групата ни за Мондиал 2018...

А в историята по-рано за грандиозни европровали брояхме и отпадания в последните минути. Сега си отиваме 180 минути преди края...

За Евро '88 останахме втори след фаталния гол на Гари Макай в 87-ата минута на последния мач - 0:1 с Шотландия в София.

Малко преди края имаше надежда и за Евро '84, но след 2:3 с Югославия в Сплит завършихме трети.

Миналото незабравимо включва и провала за Евро '92. Освен Сан Марино ударихме само Румъния (3:0 в Букурещ) и - трето място сред 5 отбора.

Четвърти като сега бяхме, но от 5 тима, и за Евро '80 - 2 победи и реми.

Радостите? Само два пъти още сме първи в групата за европейско - за Евро '68 и Евро '96. А втори сме и за Евро '72, без да се класираме в група от 4 тима.

Само трима млади в състава

Ивайло Петев стана селекционер с цел подмладяване, но за 9 месеца работа износи... пределна зрялост в отбора. Сред 14-те национали, играли срещу Италия при 0:1 в Палермо, имаше трима на възраст до 23 години - Ивайло Чочев ( 22 г.), Тодор Неделев (22 г.), Георги Миланов (23 г.). А на терена излязоха седмина на 29 или повече години. Плюс двама на 28 г.

При подобно настояще трудно е да се чака светло бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ