Половината проекти на общините трябва да са готови до 31 май 2016 г.

До 31 май 2016 г. най-големите общини в страната трябва да са одобрили и предали проектите за поне половината от евросредствата, определени за тях по оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и ръководител на управляващия орган на програмата Деница Николова по време на четвъртия дебат от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете“, посветен на програма „Региони в растеж“. По думите й това е критична дата за пълното усвояване на средствата по програмата. А причината е, че ако България не успее да представи тези проекти на Брюксел в срок, Европейската комисия има право да отреже 5% от стойността на цялата програма, предупреди Николова.

Виж тук презентацията на Деница Николова

Първият важен срок за общините през тази година е 30 септември 2015 г., докогато те трябва да представят одобрените от тях проекти. Още преди два месеца на местната власт в 39-те най-големи града, центрове на растеж, бе делегирана възможността сами да подберат и одобрят проектите, които ще изграждат.

Към проектите, които общините ще изпълняват, има изисквания за минимални и максимални прагове, поясни на присъстващите кметове Деница Николова. Едно от изискванията например е проектите за енергийна ефективност да не представляват повече от 40% от предоставения на общината ресурс. Към проектите, засягащи образователната инфраструктура, няма изискване за максимален праг, а за минимален: те трябва да представляват поне 5% от отпуснатия на общината ресурс, каза Николова.


ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

Лиляна Павлова: С 370 млн.лв. искаме да привлечем милиард

Пощенска банка отпуска 30 млн. лв. кредити за малкия и среден бизнес

Иван Бойков: Бизнесът ще подготви добри проекти по „Региони в растеж“

Томислав Дончев: Трябват ни умни инвестиции в градовете

3 млрд. лв. ще се разпределят по „Региони в растеж“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес