След пътищата София и Варна насочват европарите към училища

Виктор Иванов

2016 г. изцяло ремонтират „Граф Игнатиев“ в София, Ловеч разширява зоопарка, а Пловдив прави подземни пътища

Изграждането и ремонтирането на училища и детски градини ще са във фокуса на усвояването на европарите по програма „Региони в растеж“ в следващите 7 години. Това обявиха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Варна Иван Портних на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж“, организирана от в. „24 часа“ и в. „Труд“ съвместно с КРИБ. И двамата отчетоха, че ремонтите и реконструкцията на улиците и инфраструктурата на големите градове вече е почти завършена от старата програма и сега е време за обекти, които да подобрят качеството на живот.

За София са отделени 240 млн. лв. от новата оперативна програма и до дни ще предадем 100% попълнена инвестиционна програма, каза Фандъкова. Разработили сме проектите за енергийна ефективност и рехабилитация на 24 училища и детски градини, 2 театъра, 4 културни институти, 3 социални заведения в районите Красна поляна, Надежда, Връбница, Илинден.

Все пак столицата ще продължи да развива и инфраструктурата като рехабилитира трамвайните линии и закупува нови мотриси, каза Фандъкова. Цялостно още през 2016 г. ще бъде ремонтирана емблематичната столична улица „Граф Игнатиев“. На нея ще бъде запазена трамвайната линия, но ще се изградят и обособят и пешеходни зони.

9 училища и детски градини пък ще прави Варна, съобщи кметът на морската столица Иван Портних.Варна е град на младите и имаме нужда от такава инфраструктура, обясни той. Приоритет за финансиране от фондовете ще са и междублоковите пространства.
Пловдив ще изцгражда подземна инфраструктура подобна на софийското метро, съобщи кметът на града Иван Тотев. Ще има 900-1000 метра подземно преминаване на булеварди, обясни той.

Следващите 6-7 години Пловдив ще е сред местата със сериозна промяна. Ще бъде вклю„чен ж.п. възел Пловдив със стойност 230 млн. лв.

В Пловдив ще бъдат разширани и частите на града за жилищно строителство заради реализираните вече големи инвестиции в производството и ИТ индустрията.

В Ловеч ще бъдат финансирани нов зоопарк, който в момента е вторият по големина в страната след София, каза кметът на града Минчо Казанджиев. Младежкият дом на града ще се превърне в музей и ще бъде обновен легендарният покрит мост на Колю Фичето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес