Камерън претърпя поражение за правилата за референдума за излизане от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън претърпя поражение в парламента в понеделник, след като евроскептични членове на Консерваторите обединиха силите си с депутатите от опозицията, за да отхвърлят предложените правила за референдум за членство на страната в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Това беше първото парламентарно поражение за Камерън, откакто бе преизбран през май с малко мнозинство, и подчертава несъгласията в партията на консерваторите за членството в ЕС.

Камерън, който планира да прекрои отношенията на Великобритания с блока заяви, че иска страната да остане в една реформиран ЕС, но че не изключва нищо, ако предоговарянето е неуспешно.

Депутатите от долната камара на британския парламент Камарата на общините подкрепиха в ранните часове на деня плана за референдум до края на 2017 г.

В подкрепа на плана гласуваха 316 депутати, а срещу едва - 53 депутати. Сега планът е внесен за гласуване и в горната парламентарна камара.

Малко преди този вот депутатите в Камарата на общините трябваше да се произнесат и по правилата за воденето на кампанията за референдума.

Евроскептични депутати от собствената му партия взеха страната на опозиционните партии и гласуваха с 312 гласа "против" и 285 гласа "за" срещу правилата за провеждане на референдума.

Те се обявиха в частност срещу предложението на Камерън неговото правителство да не преустановява работа, в частност публикуването на информация за ЕС, по време на кампанията за референдума. Според гласувалите срещу това предложение, с някои действия по време на кампанията за референдума правителството може да повлияе на вота и везните да натежат в една или друга посока.

Според Камерън обаче ако правителството спре работа по време на кампанията, това ще означава, че британски представители няма да могат да реагират на международни събития, свързани с Европа, от страх, че ще нарушат разпоредбите за провеждане на референдума и на водене на предизборната кампания.

Правителството вече постигна съгласие преди седмица за промяна на формулировката на въпроса, който според електоралните органи е преди е бил пристрастен към оставане в ЕС.

Според социологическо проучване, публикувано в събота, за първи път от ноември 2014 г. повечето британци са за излизане от ЕС, като това най-вероятно е продиктувано от ситуацията с бежанците в Европа, коментира Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят