Строители откриха ценни документи на 104 г. в Юнашкия салон във Варна

Документи, вестници и записки, някои от които са на повече от век, откриха строители в приземията и под покрива на Юнашкия салон във Варна. Сред ценните артефакти, документирали спортната история на града, са членска карта за школата по гимнастика и "Уставъ на Гимнастическото дружество Черноморски юнакъ във Варна" от 1911 г.

Година по-рано дружеството и общината са построили с 45 000 златни лева Юнашкия салон, признат за първото спортно съоръжение във Варна. 2 години по-късно в залата му са се провели първото след Освобождението оперно представление и симфоничен концерт.

Дълги години салонът е бил център на спортните прояви в града, но от 2 десетилетия сградата се рушеше. През 2000 г. държавата я взе от кметството и я предостави на "Национална спортна база".

Миналата година общината успя да си върне собствеността, тегли нисколихвен заем от 2 млн. лв. от програма "Джесика" и стартира основен ремонт на потъналото в руини здание - емблема на Варна.

"При подготвителните работи открихме и инициали, изрисувани върху една от основните носещи греди на конструкцията. Предполагаме, че това са имената на строителите на салона, защото поставената дата - 1910 г., съвпада с периода на изграждането му", поясни шефът на общинската дирекция "Спорт" Николай Костадинов.

Според него сградата, славеща се с уникалните си дървени орнаменти, ще бъде реставрирана в автентичния си вид. В нея пак ще има спортно игрище с трибуни, което ще се ползва и за културни събития. "Зала на славата" и артистично кафене ще допълват реновирания паметник на архитектурата в сърцето на Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура