Варна ще строи библиотека за 40 млн. лв.

Старт на подготовката за изграждане на нова библиотека във Варна даде общината. Оттам вчера обявиха международен конкурс за идеен проект на бъдещото здание, което ще събере на едно място всичките 886 000 документа на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", пръснати сега на няколко места в града.

Теренът за новата сграда е до общината, като заданието предвижда 18 500 кв. м надземна площ, капацитет за съхранение на 1 266 000 книги и подземен паркинг на 3 нива за 350 автомобила. Общата инвестиция се изчислява на 40 млн. лв., уточниха от кметството. Оттам припомниха, че това ще е първата нова библиотечна сграда, построена за последните 30 г. в България.

Съдействие на общината оказват Камарата на архитектите в България /КАБ/ и архитектурна група WhATA, а участниците в конкурса могат да подават документи до 9 ноември без предварителна регистрация. Работите им ще оценява международно жури. В него участва водещ архитект от бюрото на прочутата Заха Хадид, експерти от Дания, Чехия, Словения, проектирали и консултирали проекти за библиотеки и големи обществени сгради, представител на КАБ и главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

Класирането ще бъде обявено на 30 ноември, като призьорът ще получи премия от 20 000 лв. и покана да направи технически и работен проект. Заелите второ и трето място ще бъдат наградени с по 10 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини