Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Митов: Квотите за бежанци дали са решение или не е въпрос на разговори

Квотите за бежанци дали са решение или не е въпрос на разговори, България ще влезе в солидарното разпределение, но трябва да се вземе под внимание и БВП. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на пресконференция в МВнР след срещата му с министъра на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндер, във връзка с позицията на България за бежанската криза, предаде Фокус.

„Ние сме на едно от първите места по приемането на бежанци от БВП и глава от населението“, обясни Митов. По думите му, трябва да се намери формула, за решаването на проблема с „Ислямска държава“. Той каза, че Дъблинските споразумения може да се променят като се предложи промяна насочена към единен подход и формула, с която бежанците да могат да избират държава, в която да бъдат регистрирани. „Когато говорим за бежанската и миграционна криза за натиск трябва да си даваме сметка за последиците“, каза той като посочи, че най-важна е борбата с трафикантите. „Този проблем не съществува от вчера, той е известен само, че не се е обръщало достатъчно внимание. ЕС трябва да увеличи наказанията за трафик на хора“, обясни Митов. Според него това се е превърнало в ужасен и доходоносен бизнес, който е заместил наркотрафика в голяма степен. „Те създават илюзорни надежди на бежанците, защото когато се стабилизира ситуацията от която идват, те ще се върне. ЕС трябва да престане да стимулира миграционни потоци. За това говорим за създаването на бежански центрове извън ЕС“, каза той.

„През тази година обемът на белгийски инвестиции в страната на практика е повече от удвоен и с това Белгия се нарежда на второ място по инвестиции в България“, каза още Митов.

Общият обем на белгийски инвестиции надхвърля 1 милиард евро“, обясни Митов и посочи, че те са в хранително-вкусовата промишленост, металургията и други. „Още по радостно е, че двустранната търговия надхвърли 1,5 милиарда евро, като салдото е положително“, каза той и посочи, че българският ръст за Белгия е отбелязал ръст от 43 %. „Има ръст на туристите с над 30 % от миналата година и 14% през първата половина на тази година“, каза той. Министърът посочи, че по време на многогодишната ни история България е черпила много от нея. Той посочи, че са набелязани необходимостта от действия за проблемите с бежанците. „Обсъдихме и разширяването на НАТО и ЕС със Западните Балкани и преодоляването на конфликтите в Близкия и Среден Изток. Белгия е не само страна основател но и движещ фактор на интеграционните процеси. Ние ще разчитаме и занапред във връзка с председателството на страната“, каза той и посочи, че ще разчитаме на Белгия за приемането на България в Шенген.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.