Външният министър на Белгия Дидие Рейндер: Искаме да видим придвижване напред по реформите срещу корупцията

Вътрешните реформи са много важни за България.Това каза министърът на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндер по време на пресконференция в МВнР след срещата му с министърa на външните работи Даниел Митов, предаде Агенция „Фокус“.

Рейндер поясни, че България и Белгия имат чудесни отношения големи инвестиции и прекрасна търговия. „Искаме да видим в България придвижване напред по реформите, особено срещу корупцията“, заяви министърът на външните работи на Белгия. Той посочи, че на срещата с министърът на външните работи Даниел Митов са обсъдили
въпросите свързани със сигурността.

„Имаме споразумение между полициите ни и искаме да разширим обхвата на тези споразумение“, каза той и посочи, че са обсъдили и миграцията, също така и въпроса с единната позиция относно енергетиката. Той каза, че се радва, че България е на позицията за новата визия на ЕК относно миграцията.

„Не става дума да ви увещавам да приемате повече бежанци. Важно е да се установят центрове на бежанците, както в ЕС така и извън него“, обясни той. По думите му, следва да бъдат направени промени в ЕС и е важно този напредък да бъде заедно с България. „В международното отношение относно Украйна и Русия следва да сме наясно, че трябва да се мине напред със изпълнението на Минското споразумение, както от Киев така и от Москва. Важно е да имаме диалог с Москва“, каза Рейндер.

Поддържаме много бързото влизане на България в Шенген. Това каза министърът на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндер.

 Той обясни, че България има проблемите, които трябва да реши. „Имате проблеми с парламента, с приемането на законодателство по въпросите на корупцията. Чудим се дали има капацитет за подобни реформи“, заяви Рейдер.

„Аз поддържам влизането на България в Шенген“, заяви той като обясни, че България трябва да има напредък, както по въпросите с корупцията, така по тези свързани със сигурността и охраната по границите. „Що се касае за корупцията е важно да има напредък там“, посочи още Рейндер. Според него в световен мащаб има има 60 милиона мигранти. „Много се радвам да чуя от премиерът и министър Даниел Митов, че имате желание да се справите с миграционните потоци. Важно е да имаме едно общо виждане и схващане за проблемите с бежанците“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини