Тираджия гори с контрабандни цигари на Дунав мост

Турски тираджия изгоря заради 150 кутии контрабандни цигари на Дунав мост. Нелегално пренасяната стока е открита при проверка на товарния автомобил, съобщиха от митница Русе. 56-годишният шофьор твърдял, че не пренася акцизни стоки.

Митничарите намерили 90 кутии цигари в сандъка с инструменти под шофьорската седалка и 60 кутии в хладилния шкаф на камиона. Папиросите били от марките "L&M Red Label", "Davidoff" и "Pall Mall", всички с надпис "Duty Free" и без акцизен бандерол.
Чужденецът признал, че купил тютюневите изделия от безмитен магазин в Турция. Случаят се разследва като „незабавно производство", а шофьорът е задържан в следствения арест.

Преди броени дни на ГКПП бяха спрени двама сирийци, опитали се да пренесат 490 кутии контрабандни цигари в Румъния. Те бяха укрити в красиво опаковани и вързани с панделки кутии с детски трикотажни комплекти.

Къщи в ромското гето "Селеметя", "Трите гълъба" в кв. Средна кула, край кооперативния пазар в Русе и по кръчми и магазини в близките села из региона са най-честите явки за контрабандни цигари. Нелегални търговци наемат частни гаражи, които превръщат също в депа за парипоси без акцизни бандероли. Те са и най-честите обекти, които се разбиват периодично при акции на мобилни митнически екипи и полиция.

Контрабандните цигари пристигат от Гърция, Украйна, Молдова или Сърбия, където акцизната ставка е по-ниска. Напоследък българските марки без бандерол изчезват заради засиления контрол по външните граници на ЕС срещу фиктивния износ. Предлагат се предимно "Корсар", "Джин Линг", „Ruby Super Slims”, имитации на спрени американски марки, произведени в Третия свят, Китай и по кораби.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони