Екскмет не можа да помогне на бежанци

Бивш кмет на община Две могили, Русенско, се отказа да даде подслон и работа на 10-15 семейства сирийски бежанци.

"Държавата и общината не подкрепиха инициативата", обясни Драгомир Дамянов. М.г. той беше готов да ремонтира за своя сметка нефункциониращия му търговски комплекс в село Каран Върбовка и да го преустрои в жилища. Освен 60 000 лв. ремонт на собствена сметка в базата, ексгубернаторът предлагаше по 200-300 евро заплата.

"Бежанските семейства имат по 5-6 деца и няма как да им осигуря условия за детска градина или училище според утвърдения стандарт за бежанци", уточни Дамянов. Дори да им осигури работа, за децата им са нужни условия къде да учат, а жилищата да отговарят на общовъзприетите правила.

Идеята да се приемат бежанци от Сирия в Русенско дошла от техен сънародник с имоти в Две могили, който също бил склонен да ги даде за жилища. Драгомир Дамянов откликнал с единственото условие чужденците да работят в шивашката му фирма или търговския комплекс.

"В половината села из региона останаха само пенсионери и къщите са празни, вече не ги купуват и възрастни англичани или други европейци, няма кой да работи и трябва да търсим заселници", убеден е екскметът. Той смята, че те биха покрили липсващите хора за неквалифициран труд в строителството, дърводобива или конфекцията.

Над 200 нелегални емигранти бяха осъдени от районния съд в Русе заради опитите им да минат нелегално Дунав мост. Чужденците получават по 6-8 месеца затвор условно и по 150 лв. глоби, след което се връщат в центровете за временно настаняване на бежанци. Укритите пътници в ТИР-ове и леки автомобили са предимно от държави в Близкия и Средния изток или Северна Африка, сочи съдебната справка. Част от тях вече са осъждани в Турция за незаконно влизане в страната.

Каналджиите обикновено са от същите райони, където бегълците са влезли в България. Водачите искат от 500 до 4500 евро, за да ги изведат транзитно от страната. Емигрантите плащат отделно още толкова за изработката на фалшиви документи за самоличност, освен ако вече не са се снабдили с подправени паспорти в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини