Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Здравната каса вече покрива два нови медикамента за лечение на множествена склероза

Вандал повреди с метален стълб картината на Репин “Иван Грозни убива сина си”

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

Академик Светлин Русев пред „Труд“: Живеем в пиеса на абсурда, за която сами избираме актьорите

Почина Светлин Русев

Държавата опитва да възстанови блокирани над 150 млн.лв на енергетиката в КТБ

Държавата прави всичко, което законодателството позволява, за да бъдат върнати част от блокираните в КТБ над 150 млн. лв. на държавните енергийни дружества. Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обаче не скри, че вероятността това да се случи е малка. “Безспорно блокираните средства ще се отразят негативно на енергетиката. Финансовите проблеми са сред най-големите трудности в този сектор. Дефицитът в НЕК е 3,7 млрд.лв, като 2,3 млрд.лв от тях са резултат на т.нар. големи инвестиционни проекти АЕЦ “Белене” и Цанков камък.

Останалата част от дефицита е следствие на регулаторната политика- НЕК изкупува енергията на високи цени и продава по- евтино”, коментира министър Петков.
Тя допълни, че няма такъв търговски субект, който да може да съществува при такава ситуация. “В момента текат проверки на ЕРП- тата за готовността им за студените месеци. Те стартираха от Габрово, скоро ще преминат през Велико Търново, Горна Оряховица, Разград, Попово, Търговище”, заяви енергийният министър.

По думите на Теменужкса Петкова на проверки подлежат кризисни обекти, създавали проблеми през миналата зима. “Ще видим отстранени ли са стари стълбове, амортизирани съоръжения, какви са наличностите в складовете на ЕРП-тата, дали има достатъчно резервни материали като кабели, стълбове и табла, правим преглед на автомобилния парк, за да видим до колко устойчиви могат да бъдат транспортните средства за тежките зимни условия, следим и адекватни ли са екипите за евентуална кризисна ситуация”, каза още Теменужка Петкова.

Според нея резултатът от проверката ще стане ясен в края на септември, когато ще бъде изготвен и представен доклад. В него ще бъдат посочени рисковите области, ще се набележат и необходими мерки. Министър Петкова информира, че в петък ще бъде обнародвана промяна в наредбата за сервитутите на енергийни обекти, което е изключително важна стъпка към решаване на проблемите с т.нар. просеки.

“Те станаха причина миналата година да падат дървета, да късат електропроводи и да оставят гражданите без ток. След промяната енергийните предприятия ще имат възможността по тяхна инициатива а искат разширяване на тези сервитути”, заяви още Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.