Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Държавата опитва да възстанови блокирани над 150 млн.лв на енергетиката в КТБ

Държавата прави всичко, което законодателството позволява, за да бъдат върнати част от блокираните в КТБ над 150 млн. лв. на държавните енергийни дружества. Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обаче не скри, че вероятността това да се случи е малка. “Безспорно блокираните средства ще се отразят негативно на енергетиката. Финансовите проблеми са сред най-големите трудности в този сектор. Дефицитът в НЕК е 3,7 млрд.лв, като 2,3 млрд.лв от тях са резултат на т.нар. големи инвестиционни проекти АЕЦ “Белене” и Цанков камък.

Останалата част от дефицита е следствие на регулаторната политика- НЕК изкупува енергията на високи цени и продава по- евтино”, коментира министър Петков.
Тя допълни, че няма такъв търговски субект, който да може да съществува при такава ситуация. “В момента текат проверки на ЕРП- тата за готовността им за студените месеци. Те стартираха от Габрово, скоро ще преминат през Велико Търново, Горна Оряховица, Разград, Попово, Търговище”, заяви енергийният министър.

По думите на Теменужкса Петкова на проверки подлежат кризисни обекти, създавали проблеми през миналата зима. “Ще видим отстранени ли са стари стълбове, амортизирани съоръжения, какви са наличностите в складовете на ЕРП-тата, дали има достатъчно резервни материали като кабели, стълбове и табла, правим преглед на автомобилния парк, за да видим до колко устойчиви могат да бъдат транспортните средства за тежките зимни условия, следим и адекватни ли са екипите за евентуална кризисна ситуация”, каза още Теменужка Петкова.

Според нея резултатът от проверката ще стане ясен в края на септември, когато ще бъде изготвен и представен доклад. В него ще бъдат посочени рисковите области, ще се набележат и необходими мерки. Министър Петкова информира, че в петък ще бъде обнародвана промяна в наредбата за сервитутите на енергийни обекти, което е изключително важна стъпка към решаване на проблемите с т.нар. просеки.

“Те станаха причина миналата година да падат дървета, да късат електропроводи и да оставят гражданите без ток. След промяната енергийните предприятия ще имат възможността по тяхна инициатива а искат разширяване на тези сервитути”, заяви още Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете