Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Миков във фейсбук: Грамотността деградира в резултат на дясното управление

Да попитаме управляващите защо заложиха правото на образование в полза на частните институции, призова Миков в Международния ден на грамотността

„Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на грамотността, който тази година е под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Грамотността бе едно от достиженията, които деградираха в резултат на дясното управление”, отбелязва лидерът на социалистите. „Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?”, казва Миков в коментара си във „Фейсбук”.

Пълният текст на публикацията:

Скъпи приятели,

Отбелязваме Международния ден на грамотността под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”. Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета.

Някога много от тези достиженията бяха факт, а днес споменаването им се смята за популизъм. Грамотността бе едно от тези достижения, които деградираха в резултат на дясното управление. Но днешната власт ни налага решения, които отнемат възможността на много българчета да получат добро образование. Законопроектът за образованието на управляващите води до задълбочаване на проблемите с грамотността. Лобистките промени на правителството имат единствената цел да отклонят част от и без това оскъдния държавен ресурс към частните училища в големите градове за сметка на държавните и общинските училища. Това ще доведе до още по-голямо отпадане на деца от бедни семейства, защото частното образование ще остане все така недостъпно за всички, които не могат да си позволят да плащат многохилядните такси всяка година, а държавните и общински училища ще се закриват и едвам ще връзват изтънелите си делегирани бюджети.

Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.