Гари Линекер възкликна: Мюлер е голмайсторът на голмайсторите

Това беше една типична вечер за Томас Мюлер. Един гол от рикошет, втори с глава и Германия е победител - 3:2 срещу Шотландия на „Хемпдън парк“. Само една точка не стига на световните шампиони за класиране и на теория на Евро 2016.


„Мюлер е голмайсторът на голмайсторите“, възкликна Гари Линекер, най-добър реализатор на Мондиал '86 и сега телевизионен коментатор.


Приличащ на лошо сресан студент, юношата на „Байерн“ не спира да вкарва. Четири дни по-рано се разписа два пъти за 3:1 над Полша, а още една седмица преди това пак два пъти за 3:0 над „Байер“ (Леверкузен). Мюлер обаче не се впечатли от головете, а от атмосферата. 52 000 души на „Хемпдън парк“ замълчаха при британския химн „Бог да пази кралицата“, а пяха като един при народната шотландска песен „Цветята на Шотландия“.


„Отдавна не съм играл мач пред толкова великолепна публика - каза голмайсторът. - Подобна атмосфера ме зарежда още повече. Браво на шотландците!“


Два пъти Мюлер даде преднина на Германия. Два пъти шотландците изравняваха. Накрая след асистенция на голмайстора халфът на „Борусия“ (Дортмунд) Илкай Гюндоган заби за 3:2. „Той е истински феномен“, рече Томас Щрунц, европейски шампион с Германия от 1996-а и с „Байерн“ от 2001-ва. Това е и причината Карл-Хайнц Румениге да определи Мюлер за непродаваем. „Байерн“ удържа набезите на Луис ван Гаал и „Манчестър Юнайтед“, които искаха да купят нападателя за рекордните в историята 100 милиона евро. От началото на квалификациите Мюлер има осем гола.


Род Стюърт и сър Алекс Фъргюсън не донесоха късмет за „смелите сърца“ от ВИП ложата. Легендарният треньор на „Манчестър Юнайтед“ слезе на терена да поздрави двата отбора преди мача. Сър Алекс се спря за по-дълго само при германския капитан Бастиян Швайнщайгер. Набързо му даде няколко съвета как да се приобщи по-бързо към „Олд Трафорд“ и „червените дяволи“.


Германия най-накрая заигра като световен шампион. Като резултат победата изглежда трудна, но на терена всичко немско вървеше по ноти. Селекционерът на Шотландия Гордън Страхън се ядоса на журналистически въпрос защо отборът му е играл толкова дефанзивно: „Ходете и попитайте Бразилия как се напада срещу Германия!“ Факт е - на полуфинал на Мондиал 2014 бразилците изглеждаха като аматьори срещу Бундестима и загубиха с 1:7. А Шотландия - само с 2:3.


Съдбата на „смелите“ сърца е в ръцете на Германия. Шотландците ще се надяват на немска победа над Ейре, а в добавка те сами трябва да си помогнат, побеждавайки Полша. Мисия трудна, но не и невъзможна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят