Eлис Гури: Дано Бог ми е запазил медал в Рио

Елис Гури изстрада с кръв олимпийска виза за Рио 2016 и след 3 години отсъствие от голямо първенство се завърна в играта за медалите. Националът остана пети в кат. до 98 кг, след като в жесток сблъсък с американеца Кейлър Уилсън спука главата си и изкара състезанието с превръзка тип Рамбо.

Каприз на съдбата отреди геройската сцена да се разиграе в двубой с тъмнокож щатски командос пред хиляди крещящи янки в „Орлиънс арена“. Уилкинс, който е печелили Мистър Олимпия през 2012-а, даде всичко, но Гури бе героят на деня. Схватката завърши 4:4, като нашият ас ликува, защото имаше по-високо качество на отвоюваните точки.

Преди две от срещите лекарите шиха главата на Елис по настояване на организаторите, които не искаха да допуснат инцидент на тепиха. Но всичко си струваше. Гури записа още 2 победи - над Грижбецки (Полша) с 3:0 на старта и срещу Лауринайтис (Литва) с 8:3 и влезе във финалите, гарантирайки си и квотата за Рио 2016.

При завъртането на рулетката за отличията обаче се видя - световният ни шампион от Истанбул 2011 все още не е готов за нов удар. Отстъпи в равностойни схватки на олимпийския шампион Резаи (Иран) с 0:3 на полуфинала и от Магомедов (Русия) с 2:6 в двубоя за бронза.

На въпрос "Ще кажеш ли нещо?" в миксзоната за интервюто, тежко дишащият Гури отговори "Ако имам сили". Това беше след отвоюваната виза. Въпреки адското напрежение той не подмина репортерите. Накрая обра аплодисментите на медиите и с изявление с кървава превръзка на главата:

"Надявам се Бог да ми е запазил един медал за олимпиадата в Рио. Показах му колко го искам още сега. Имах шанс за отличие и във Вегас, но на полуфинала с иранеца Резаи се подхлъзнах по време на атака, която щеше да бъде печеливша. И сега не знам тук във Вегас да се чувствам късметлия или не? Но във всеки случай съм щастлив от завръщането си в голямата борба след тези контузии и цялото това ходене по мъките."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт