България протестира заради съдии

Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов връчи лично протестно писмо до шефа на Обединена световна борба (UWW) Ненад Лалович. Причината е ощетяване на Явор Янакиев (75 кг) в схватка с американеца Бисек, който си послужи със спъвания с крака и според основно правило в класическата борба трябваше да бъде наказан с 2 точки и поставен в партер.


Арбитрите обаче показаха безочие и отвратително угодничество към домакините, дори оцениха с 2 точки фалшивата атака на американеца. Треньорът Армен Назарян поиска видеоповторение на големия екран в залата и последва конфузно мълчание по трибуните. Но точки на Янакиев не се присъдиха - безспорен гаф. Правата на съдийската бригада са спрени и се очаква днес официално да я извадят от първенството.


За жалост реално големите щети са за нашите - Янакиев загуби схватката с 0:1 заради измислена пасивност. И след края заяви, че това е последното му голямо състезание. Треньорите очакват, като отшуми болката, да убедят световния ни първенец от Баку 2007 да остане и да търси път до Рио 2016 в някоя от трите квалификации догодина.


Резултати: 66 кг Константин Стас - Морбитцер (Чехия) 5:1; Стас - Судорис (САЩ) 1:6. 75 кг Явор Янакиев - Елсалим (Египет) 5:0 и загуба на старта от Мадсен (Дания) с 1:5.
На финалите: 66 кг Щаблер (Германия) - Хан Су Ру (Корея) 5:1. 75 кг Мадсен (Дания) - Власов (Русия) 0:6. 98 кг Алексанян (Армения) - Резаи (Иран) 3:0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт