Д-р Красимир Мирев: Търговище е в златната среда

Д-р Красимир Мирев е кмет на Търговище от 1999 г. Ръководи българската делегация в Комитета на регионите в ЕС, член на Бюрото на комитета и бивш председател на Националното сдружение на общините у нас. В този мандат е зам.-шеф на Управителния му съвет. Член е на БСП. В предстоящите избори ще води листата на БСП за общински съветници в Търговище.

- Д-р Мирев, как оценявате последния си мандат, какво успяхте да свършите?

- Много напрегнат мандат с редуващи се кризи и смяна на правителства, което затрудни работата, но успешно финализирахме ред проекти. Направихме пешеходната зона и центъра на града. Приключваме и водния цикъл да края на септември, а в началото на мандата пуснахме пречиствателната станция. По публичната програма направихме ремонт на пътна инфраструктура и междублокови пространства в 2 квартала, детската ясла "Веселушко", спортния комплекс в парка "Юкя". Със собствени средства изградихме редица детски площадки, включително и 20 в детските градини, както и фитнес на открито. Знаете, че освободихме родителите от плащане на такси за градините. Това стана възможно, след като направихме кухнята "майка". За всяко дете родителите икономисват по около 700 лв. от това облекчение. По искане на съгражданите ни изградихме и площадки за разхождане на кучета. В този мандат приключихме и приюта за кучета. В момента върви масираната ни програма по асфалтиране на улици в града и селата, като по някои от отсечките в Търговище изчакваме приключване на водния цикъл. В социалната сфера завършихме Общностния център и тези за децата с увреждания. Сега стартираме и проекта в новия център, където ще се предлагат 6 вида услуги за деца и родители.

- Какво наследство оставяте на вашия приемник?

- Оставяме готови технически проекти и осигурено финансиране по програма "Региони в растеж" за 17,8 млн. лв. Новото ръководство ще ги поеме в готов вид. Списъкът с обектите от интегрирания план ще бъде оповестен след одобрение от комисия, в която участват широк кръг експерти, граждани и организации.

- На финала на вашето управление как оценявате тези 16 г. за общината и гражданите?

- Градът се промени, макар и не по начина, по който искахме, но се съобразявахме с икономическото развитие, политиката на запазване на данъците и ред други. Деликатно използвахме общинската собственост. Имаме изключително много земи и гори, вероятно за над 150 млн. лв. За тези години сме продали едва към 1,5% от тези имоти. Нашата политика беше да стимулираме малкия, средния бизнес и обикновения човек без ресурс, давайки му земя под наем с дългосрочни договори. В бъдеще би могло да се продава от тези имоти и да се влага в инфраструктура в града и селата, където има тенденция на запазване или увеличение на населението. Не може и до безкрайност да се задържат данъците. Трудно ще е, но трябва да се предприеме крачката през следващите години, за да има повече ресурси.

- Какво искате да кажете на гражданите на Търговище след 16 г. начело на общината?

- Искам да кажа, че усилията ни не отидоха напразно. За тези години сме реализирали проекти за над 100 млн. лв. Преборихме се много сериозно и от последното място, което ни бяха отредили, ние отидохме в златната среда на областните градове, което за мен е успех. Той не беше случаен и не е само в резултат на усилията на кмета и екипа ни, но и на всички хора и бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони