“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Танер Али, кмет на община Антоново: Нов завод със 70 работни места отваря в Антоново

Танер Али управлява община Антоново три последователни мандата от ДПС. Председател е на Контролния съвет на Националното сдружение на общините, представител на Сдружението в Комисията по “Образование, култура и социални дейности” на местните власти към Съвета на Европа.

– Г-н Али, изпълнихте ли програмата си за обновяване на пътищата?

– Община Антоново има голяма пътна мрежа от 176 км, която обновихме на 90%. През мандата работихме в над 30 пътни отсечки от 3-ти и 4-ти клас. Мога да посоча участъците Кьосевци – Стойново, пътя към Трескавец, Орач – Малоградец, Страчище – Стеврек – Черна вода и др. Със собствени средства сега правим пряк път от Антоново към село Малка черковна, където беше изградено ваканционно селище. Целта е да подпомогнем развитието на туризма, който се очертава сред водещите сектори в общината ни и има огромен потенциал.

– Един от големите проблеми в общината ви беше безводието, докъде стигнахте в решаването му?

– Поетапно решихме проблемите на всички близо 30 населени места с режими. В момента се прави нов водопровод в Моравица. Сменихме тръбите и в Коноп. В Таймище направихме дълбок сондаж към местния водоизточник. Захранихме Семерци, Добротица, Разделци. През следващия мандат ще сменим вътрешните водопроводи, за да намалим загубата, както вече го направихме в Трескавец. Там разработваме проект и за локални пречиствателни за отпадните води. Планирам и смяна на мрежата в град Антоново, където направихме канализацията и станция за отпадни води, с което ще затворим целия цикъл.

– Създадохте общинската фирма “Тузлушка земя”, за да разработите пустеещите земи и да създадете заетост, успяхте ли в плановете си?

– Това е един от най-успешните ни проекти. Вече сме обхванали над 7000 дка и всяка година ги увеличаваме с поне още 1000. Имаме 50 дка малини, които вече берем. Предстои да засеем лавандула, сливи и орехи. Започваме да гранулираме със специална машина тревата с билки от ливадите. Имаме поръчка за тези смески от елитни конеферми от Италия, Турция и Гърция, което ще ни даде сериозни приходи от дейността. Създадохме и ферма за биологично отглеждане на месодайни крави, които планираме да станат над 100 глави. Всичко това осигурява заетост по селата заедно с другата ни фирма “Тузлушка гора”. Добрата новина е, че до месеци се очаква да отвори завод в Антоново, който да наеме към 70 човека. В момента се води договаряне.

– Какви са акцентите в програмата ви за следващите години?

– Продължаване на работата във “Вик” и пътищата. Планираме проект за 2 млн. лв. за разширяване на соларното осветление в Антоново, Трескавец и Стеврек, изграждане и в други големи населени места. Изработваме и проекти за обновяване на парковите зони в град Антоново и реконструкция на центъра. Приоритет остава и създаването на работни места и привличането на инвеститори в производство и туризъм в района. Привлечените средства по фондовете в общината веча са над 33 млн. лв. и ще продължим да работим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.