Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Танер Али, кмет на община Антоново: Нов завод със 70 работни места отваря в Антоново

Танер Али управлява община Антоново три последователни мандата от ДПС. Председател е на Контролния съвет на Националното сдружение на общините, представител на Сдружението в Комисията по “Образование, култура и социални дейности” на местните власти към Съвета на Европа.

– Г-н Али, изпълнихте ли програмата си за обновяване на пътищата?

– Община Антоново има голяма пътна мрежа от 176 км, която обновихме на 90%. През мандата работихме в над 30 пътни отсечки от 3-ти и 4-ти клас. Мога да посоча участъците Кьосевци – Стойново, пътя към Трескавец, Орач – Малоградец, Страчище – Стеврек – Черна вода и др. Със собствени средства сега правим пряк път от Антоново към село Малка черковна, където беше изградено ваканционно селище. Целта е да подпомогнем развитието на туризма, който се очертава сред водещите сектори в общината ни и има огромен потенциал.

– Един от големите проблеми в общината ви беше безводието, докъде стигнахте в решаването му?

– Поетапно решихме проблемите на всички близо 30 населени места с режими. В момента се прави нов водопровод в Моравица. Сменихме тръбите и в Коноп. В Таймище направихме дълбок сондаж към местния водоизточник. Захранихме Семерци, Добротица, Разделци. През следващия мандат ще сменим вътрешните водопроводи, за да намалим загубата, както вече го направихме в Трескавец. Там разработваме проект и за локални пречиствателни за отпадните води. Планирам и смяна на мрежата в град Антоново, където направихме канализацията и станция за отпадни води, с което ще затворим целия цикъл.

– Създадохте общинската фирма “Тузлушка земя”, за да разработите пустеещите земи и да създадете заетост, успяхте ли в плановете си?

– Това е един от най-успешните ни проекти. Вече сме обхванали над 7000 дка и всяка година ги увеличаваме с поне още 1000. Имаме 50 дка малини, които вече берем. Предстои да засеем лавандула, сливи и орехи. Започваме да гранулираме със специална машина тревата с билки от ливадите. Имаме поръчка за тези смески от елитни конеферми от Италия, Турция и Гърция, което ще ни даде сериозни приходи от дейността. Създадохме и ферма за биологично отглеждане на месодайни крави, които планираме да станат над 100 глави. Всичко това осигурява заетост по селата заедно с другата ни фирма “Тузлушка гора”. Добрата новина е, че до месеци се очаква да отвори завод в Антоново, който да наеме към 70 човека. В момента се води договаряне.

– Какви са акцентите в програмата ви за следващите години?

– Продължаване на работата във “Вик” и пътищата. Планираме проект за 2 млн. лв. за разширяване на соларното осветление в Антоново, Трескавец и Стеврек, изграждане и в други големи населени места. Изработваме и проекти за обновяване на парковите зони в град Антоново и реконструкция на центъра. Приоритет остава и създаването на работни места и привличането на инвеститори в производство и туризъм в района. Привлечените средства по фондовете в общината веча са над 33 млн. лв. и ще продължим да работим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете