Цената на козите паднала до 30-50 лева заради бруцелозата

До 30-50 лева за глава паднала цената на козите по Рилското корито, където от месец върлува огнище на бруцелоза, казаха фермери.

Заради коварната болест по животните, заради която в град Рила и близките села евтаназираха досега 212 кози, 11 овце, 4 крави, 3 домашни кучета, търговията с животни в района е забранена със заповед на областния управител на Кюстендил Виктор Янев /ГЕРБ/.

Някои собстевинци обаче опитват с обяви по интернет и автобусните спирки да продадат козите си, за да се отърват, след като никой вече не купува козе мляко, месо или ярета. Купувачи ще се намерят, защото през септември-октомври се прави инвентаризация на земеделските стопанства, които получават евросубсидия, и - като купят евтини животни, ще попълнят бройката в стопанството си. Така обаче се разпространява и заразата, отбеляза бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на областната агенция по храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

Междувременно телевизия прави специално предаване за козите в Рила, за да реабилитира имиджа на района, където козата е издигана в култ, особено след заснемането на филма "Козият рог" в началото на 70-те години, когато всяка къща от градчето дало козата си заради кадрите в лентата, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони