Всяка партия с различни номера в бюлетините

Всяка партия ще има различен номер в бюлетините за местния вот в различните общини у нас. Това е най-вероятният сценарий, по който ще се печатат изборните книжа за кметските избори на 25 октомври. Така например ГЕРБ може да е номер 7 в София, но номер 3 - в Стара Загора.

Според Изборния кодекс всяка общинска избирателна комисия, които са 265, разиграва отделен жребий за номерата в бюлетините. Мотивът - на различните места има различен брой кандидати и коалиции. От АБВ обаче настояват за централизиран жребий в Централната избирателна комисия (ЦИК), който да определи едни и същи номера за партиите, които имат кандидати във всички общини. Целта - да се избегне хаоса по време на предизборната кампания, както и в самия ден на вота.

„Ще разгледаме искането на АБВ, ако бъде депозирано писмено в ЦИК. Но към момента разпоредбите в Изборния кодекс са категорини“, коментира пред „Труд“ говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че през 2011 г. е имало централизиран жребий, но тогава ситуацията е била различна - избори 2 в 1, но с вот за президент. На 25 октомври ще има и референдум, но в бюлетината има само „да“ и „не“.

„Централизиран жребий работи за партии като ГЕРБ и ДПС, които се явяват самостоятелно на вота. БСП и АБВ например влизат в коалиции на места и няма как да имат централизирани номера“, коментираха юристи пред „Труд“.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ има риск от хаос, ако номерата са различни за различните общини. Четин Казак от ДПС пък смята, че няма проблем с различните жребии. От БСП също не виждат драма, макар че еднакви номера биха ги устроили в 85% от общините, където столетницата се явява самостоятелно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика