Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Меглена Кунева: Гриф „Отличничка“

„Производство се образува при подаване на сигнал, в това число анонимен, ако в него се съдържат достатъчно данни за необяснимо богатство и/или за конкретно корупционно поведение на лице, заемащо висша публична длъжност.“

Това е текстът на чл. 21, ал. 2 от Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, който стана основна причина той да бъде отхвърлен от Народното събрание. Този факт пък завихри политическа буря, тъй като въпросният документ е за вицепремиера и председател на ДБГ Меглена Кунева това, което са пенсионната и здравната реформа за колегите й Ивайло Калфин и Петър Москов – смисъл за присъствие в правителството. Освен това Кунева размахва проекта като знаме на Чистата правда, срещу което са се обединили ретроградните Сили на мрака.

Обичайният образ на Меглена Кунева е на компетентен, сериозен, европейски политик. Тя обаче излиза от него и започва да държи назидателен тон, ако бъде директно атакувана по некоректен за брюкселския политически стил начин. Преди това обикновено се случваше, когато някой поставяше ребром темата за закриването на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“ или за безкритичното приемане на всички указания от Брюксел. Когато смутителят на спокойствието бе някой арогантен маргинал от БСП или „Атака“, той лесно бе неутрализиран – просто му се припомняше, че е нереформиран комунист или див националист.

„Как така на БСП не им били ясни условията на членството – да ги научат, минаха 7 години!“, заяви Кунева миналата пролет, когато бе в опозиция и нарече червените „неадекватни на времето“. Сигурно с изключение на периода, когато лидерът им я предложи за еврокомисар. Но когато човек от нейното политическо семейство, като дългогодишния депутат от ДСБ, сега шеф на КЕВР, Иван Иванов изрече „Кунева, а не Костов закри реакторите в Козлодуй“ и показа документи, стана засечка. Кунева нямаше как да включи обичайния рефрен. Наложи се скандалът да бъде потушаван с дипломатически маневри вътре в Реформаторския блок.

Защото Кунева не е свикнала да понася критика, не вирее в недружелюбна среда. Старае се много, много чете, като нищо може да издекламира всички евродирективи на няколко езика. Отлично познава коридорите на властта в Европейския съюз и добре се ориентира в тях. Умение, което бе много необходимо, когато се затваряха преговорните глави. Въобще вицепремиерът работи много и затова като истинска отличничка очаква похвали. А като политик – благодарност. „Не знам защо законът не мина в парламента. Аз отидох във всяка група, отговорих на всички въпроси. Направих 70 страници анализ по отношение на превенция и справяне с корупцията. Не мога да си обясня защо не го подкрепиха“, изрече тя тези дни.

Когато не срещне нито похвали, нито благодарност, Кунева атакува, обикновено като поставя нахалника на мястото му, което често е на тъмен неевропейски мислещ субект. В случая с отхвърления законопроект субектът е и корумпиран обитател на сенките на политическото задкулисие. Меглена Кунева не се опита да разбере опасенията, скрити зад гласовете против проекта. Вместо това мобилизира колегите си от Реформаторския блок да правят подписка в защита на отхвърления законопроект. Намери търсената закрила и под крилото на европейските посланици, а след като получи подкрепата им, вчера злорадо изрече: „Позицията на европейските посланици по повод на отхвърления закон за борба с корупцията е сигурен знак, че оценката на България в предстоящия доклад на ЕК няма да е положителна“.

Въобще Кунева се постара да създаде напрежение, в което опонентите й следващия път да помислят дали ще й газят водата и ще гласуват правилно.

Ами ако утре антикорупционният закон се превърне в политическа бухалка, Кунева ли ще е виновна? Разбира се, че не – тъмните балкански субекти, които не умеят и не желаят да се научат да прилагат правилно европейските практики.

Авторитет на заем

Авторитетът на Кунева е изцяло институционален, крайъгълен камък в него е нейният пост първо като министър по европейските въпроси в две правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, а след това като първи еврокомисар от България. Това е стъпалото, от което тя първо се кандидатира за президент (2011 г.), а след като зае трето място, създаде партия – Движение България на гражданите. Тя обаче не влезе в 42-рия парламент и на предсрочните избори през 2014 г. ДБГ участва в състава на Реформаторския блок.

Мнения за нея

От нея научих думата екология

Преди 30 години работихме заедно в БНР. Помня силно две неща. Направи един филм против смъртното наказание с Петър Корнажев, Соня Младенова и Велко Вълканов. В онези времена! От нея научих думата екология. Това беше нейната дисертация, тя е кандидат на юридическите науки. Тогава нямахме представа за тези неща.

Виза Недялкова, журналист

Поведението на инат спрямо парламента е грешно

Вицепремиерът Кунева отделя в момента повече внимание на партийните си ангажименти, отколкото на преките си служебни отговорности. Прекалено много разчита на пропагандните тези, на пиара, отколкото на съдържанието и това особено пролича при обсъждането на антикорупциония закон. Поведението на инат не може да бъде демонстрирано спрямо парламента, това никога не носи добър резултат.

Ангел Найденов, депутат от БСП, бивш министър на отбраната

Неискрен политик без свои идеи

Кунева е неискрен политик. Повечето хора, които са работили с нея, знаят, че говори едно, мисли друго и прави трето. Няма свои идеи. Пример е за безцветно политическо присъствие, чиято основна цел е да не излиза от коридорите на властта.

Борислав Цеков, Институт за модерна политика

Червена кукувица

Г-жа Меглена Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо. Този формат (ДБГ) не може да бъде новият десен политически субект, който да измести СДС и ДСБ.

Иван Костов, бивш премиер и лидер на СДС и на ДСБ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.