Трус в БСП-Търговище с втори кандидат за кмет

Трус удари БСП в Търговище, след като зам.-шефът на общинската им организация Славчо Славчев излиза като кандидат-кмет от инициативен комитет при вече обявената червена номинация на Диан Цонев.

Бизнесменът Славчев, който е собственик на кланица, събирал подписи, за да бъде регистриран като независим кандидат, потвърди той. Засега Славчев не иска да коментира мотивите си, но от обкръжението му казват, че това е бунт в редиците срещу издигането на външен за партията им човек за кандидат на БСП в лицето на Цонев. Той е безпартиен и беше определен за кандидат-кмет на общинска конференция, на която първо бяха издигнати 8 имена. На финала се стигна до драматичен балотаж, който Цонев спечели с 67 срещу 64 гласа за Славчев.

Областният лидер на БСП в Търговище Явор Куюмджиев заяви за "Труд", че няма разцепление в партията и той е убеден, че членовете им ще спазят решението на конференцията. Излизането на Славчев от инициативен комитет той по-скоро виждал, като неудовлетворени лични амбиции, но се надявал бизнесменът да прецени още веднъж действията си. Ако се кандидатирал, следвало изключването му от партията, гласял уставът на БСП.

С новото име номинациите за кмет в лявото пространство в Търговище стават три, след като и АБВ издигна бившия червен активист Ивайло Първанов.

Другите обявени досега кандидати за кмет на общината са д-р Дарин Димитров от ГЕРБ и Сашо Йорданов от "Атака". Очаква се в сряда да бъде обявено и име от ДПС, като най-големи шансове имал областният им шеф Хамди Илиязов. Другото възможно име било на Емине Якубова, която е зам.-кмет на общината в този мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини