Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец: Зад гласуваното доверие на хората стои много работа

Нехрибан Ахмедова е втори мандат кмет на община Венец. Тя е магистър по “Математика и информатика” от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Преди да поеме съдбините на общината, е била преподавател и директор в СОУ “Никола Вапцаров” във Венец.

- Г-жо Ахмедова, вие сте единствена номинация на хората от община Венец за кмет от ДПС. Другаде издигат по 5-6 кандидатури. Как заслужихте това доверие?

- Искам да изкажа благодарността си към жителите на община Венец, че ми гласуваха това доверие. То се заслужава с много работа. Имах възможността да управлявам общината 8 години. За този период от време хората си направиха съответните изводи за работата ми като кмет. Няма перфектни хора, но аз съм от тези, които имат желание да работят и да се усъвършенстват. Също така осъзнавам, че нарастването на доверието води и до повишаване на очакванията на жителите на община Венец към кметската институция.

- Малки и големи общини разчитат на европейски пари за благоустрояване. Кои са най-важните реализирани проекти в общината?

- След огромни усилия екипът на общинската администрация успешно реализира проект “Реконструкция на водоснабдителната мрежа в с. Венец” по Програма за развитие на селските райони. Изградихме 540 м нов водопровод от напорния водоем и реконструирахме близо 14 км съществуваща водопроводна мрежа на с. Венец. Това предотврати авариите, подобри качеството на питейната вода и намали загубите от течове.

Община Венец успешно приключи и проект “Изпълнение на енергоспестяващи мерки в Младежки дом с. Венец”. Той бе финансиран от Национален доверителен екофонд (НДЕФ). Направихме топлоизолация на стени и покрив, подмяна на старата дограма с нова PVC, инсталирахме климатични системи, подменихме ел. инсталацията. Благодарение привлечените 460 хил. лв. обликът на общинския център продължава да се обновява.

На етап приключване са и комбинираните спортни площадки в селата Венец и Ясенково. За тях получихме средства по Публичната инвестиционна програма чрез Министерството на младежта и спорта.

Община Венец изпълни и проект “Реконструкция на общински път (Хитрино - Венец) Капитан Петко - Ясенково”, който се финансира по Програмата за развитие на селските райони. Беше извършена реконструкция на 9,48 км от общинската четвъртокласна пътна мрежа на общината - пътен участък, свързващ най-голямото населено място на територията на общината Ясенково със с. Капитан Петко. Постигнахме безопасност и добро отводняване на пътя.

- Успяхте ли да ремонтирате улиците в селата?

- Със средства, осигурени по Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, извършихме реконструкция на 2874 м улици и на част от централните площади - 3402 кв. м в пет населени места. Също така в средата на 2015 г. се въведоха в експлоатация 13 улици в шест населени места, включени в проект “Подобряване на уличните настилки на населените места в община Венец” по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони. С тези два проекта дадохме старт на пълното обновяване на настилките във всички населени места на общината.

Тази година усилията ни са насочени към асфалтиране в с. Ясенково. Към настоящия момент е готова една улица, текат процедури за избор на изпълнител на още 4. Средствата са от бюджета на общината.

- Подобри ли се материалната база на училищата и детските градини в общината през мандата ви?

- Сградният фонд на всички училища и детски градини се поддържа в добро състояние. През 2014 г. със средства от ПУДООС се създадоха нови кътове с детски съоръжения в целодневните детски градини в Ясенково и Венец. Имаме три училища, в две вече има изградени отоплителни инсталации. До няколко седмици предстои стартирането на проект “Повишаване енергийната ефективност на ОУ “П. Р. Славейков”, с. Изгрев”. Средствата са осигурени от НДЕФ. Предвидена е топлоизолация на стени, покрив и под и изграждане на отоплителна инсталация.

- С кое от свършеното за хората се гордеете най-много?

- Най-значимите обекти, които успяхме да реализираме, са цялостната рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа и асфалтирането на уличните настилки в част от населените места. Друг значим проект е реконструкцията на водоснабдителната мрежа на с. Венец. С реализацията му разрешихме най-наболелия проблем на общинския център.

- В началото на август заедно с премиера Борисов открихте ритуална зала във Венец, както и обновената църква в с. Черноглавци. Как се оценяват тези придобивки от местните хора?

- След 20 г. прекъсване обновената ритуална зала в Младежкия дом отново отвори врати за сватбени ритуали. Хората са много благодарни. Сградата, в която се помещава ритуалната зала, е обновена изцяло и приоритетно ще се използва за сватби, социални, културни и спортни мероприятия. На по-късен етап ще купим озвучителна техника, мултимедия и друго оборудване. За обновяването на сградата и за реализацията на ремонтните дейности са привлечени средства пак от НДЕФ, вложени са и общински. В същата сграда се помещава и новооткритият филиал на Семейно-консултативен център-Шумен.

Църквата “Св. Параскева” в с. Черноглавци е построена 1935 г. и е единствен християнски храм в общината. Това лято тя отвори врати след повече от 40-годишно прекъсване, което беше прието много радушно от християните.

- Общината ви от това лято има и туристически център, какви са перспективите за него?

- Туристическият информационен център беше изграден в центъра на с. Венец. Доставен е софтуер и компютърна техника, офис обзавеждане, рекламни материали, разработена е и Стратегия за развитие на туризма в общината. Центърът ще насърчи туристическата активност в региона чрез популяризиране на природните дадености, културно-историческото наследство, бита и традициите на общината, а от друга страна, ще подобри качеството на живот в населеното място. Очакваме да се повишат доходите от туризъм и да се създадат нови възможности за заетост.

- Успяхте ли през втория си мандат да повлияете върху безработицата в общината?

- Проблемът с безработицата е всеобщ в национален мащаб, особено за малки общини като нашата, което не ни успокоява, а ни амбицира да привличаме инвестиции. Главен приоритет на общината си остава борбата за преодоляване на безработицата. Единственият инструмент за справяне са програмите за заетост и схемите по оперативната програма за развитие на човешките ресурси, но през последните 2 г. повечето от тези схеми са отворени само за бизнеса.

- Каква е проектната готовност на общината за новия програмен период и какво още желаете да се промени във Венец?

- След проведена обществена поръчка имаме сключен договор за изработване на технически проекти за приоритетни обекти в общината - реконструкция на улици и водопроводна мрежа, изграждане на стадиони, рехабилитация и реконструкция на училищни дворове и изграждане на Център за настаняване от семеен тип за хора с увреждания. През изминалия програмен период 2007-2013 г. успяхме изцяло да подобрим състоянието на четвъртокласната пътна мрежа и през настоящия програмен период усилията ни ще бъдат насочени към подобряване на състоянието на уличната мрежа в населените места и също така към изграждане на обекти, предоставящи социални услуги на уязвимите групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони