Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Лавров: Страните, разпалили конфликти, да понесат своята отговорност

Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

“Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ”, подчерта Лавров. По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

“Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ – бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците”, каза Лавров и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

“Ние се радваме да посрещнем Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН в Москва. Пред вас стоят много отговорни задачи по изготвяне на препоръките към Световната хуманитарна среща на върха, която ще се състои през 2016 г. в Турция. Задачите по анализа на настоящото положение в сферата на хуманитарната помощ са много на брой и твърде сложни. Постоянно расте разминаването между нуждите от хуманитарна помощ и общия брой нуждаещи се от нея хора от една страна и наличните средства за удовлетворяване на тези потребности от друга”, заяви Лавров.

Кристалина Георгиева определи Русия като най-отговорния донор на хуманитарна помощ сред страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

“Това е първото ни посещение в Москва. Отбелязваме огромната роля, с която се нагърбва Русия. В БРИКС Русия е най-отговорният донор”, каза заместник-председателката на Европейската комисия.

Георгиева благодари на Русия за “помощта, която оказва на хора в кризисни ситуации”.

“Броят на нуждаещите се е нараснал неимоверно. Това е най-тежката ситуация след Втората световна война. 80 процента от бежанците са станали такива в резултат от конфликти”, заяви тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.