Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

Шофьор оцеля след зрелищна каскада

Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Ето какво подари Цвета Караячева на библиотеката на японския парламент

Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

Лавров: Страните, разпалили конфликти, да понесат своята отговорност

Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

„Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ“, подчерта Лавров. По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

„Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ – бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците“, каза Лавров и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

„Ние се радваме да посрещнем Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН в Москва. Пред вас стоят много отговорни задачи по изготвяне на препоръките към Световната хуманитарна среща на върха, която ще се състои през 2016 г. в Турция. Задачите по анализа на настоящото положение в сферата на хуманитарната помощ са много на брой и твърде сложни. Постоянно расте разминаването между нуждите от хуманитарна помощ и общия брой нуждаещи се от нея хора от една страна и наличните средства за удовлетворяване на тези потребности от друга“, заяви Лавров.

Кристалина Георгиева определи Русия като най-отговорния донор на хуманитарна помощ сред страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

„Това е първото ни посещение в Москва. Отбелязваме огромната роля, с която се нагърбва Русия. В БРИКС Русия е най-отговорният донор“, каза заместник-председателката на Европейската комисия.

Георгиева благодари на Русия за „помощта, която оказва на хора в кризисни ситуации“.

„Броят на нуждаещите се е нараснал неимоверно. Това е най-тежката ситуация след Втората световна война. 80 процента от бежанците са станали такива в резултат от конфликти“, заяви тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.