Училищата в Лудогорието готови за 15 септември

Ремонтите в училищата в областите Търговище и Разград както и в община Шумен ще приключат до първия звънец, увериха от Регионалните инспекторати по образованието. Единствено в сградата в Лозница ще се работи и след 15 септември по ремонти на санитарни възли във физкултурния салон, но това няма да затрудни часовете.

1100 първолаци се очакват в област Търговище т.г. Почти 2000 са малчуганите на 5 и 6 години, обхванати в задължителна предучилищна подготовка. В цялата област се очаква да има общо над 11 800 ученици. По предварителни данни те ще са с 60-80 по-малко спрямо м.г.

Ремонтите в различните учебни заведения приключиха в края на август и дни преди старта на годината. В Първо СОУ в Търговище влагат собствени 80 хил. лв. в топлоизолация и обновяване на стаи. Във Второ СОУ инвестираха също свои 32 000 лв. в ремонт на покрив и на стаи. Първо начално в Омуртаг направи парна инсталация за над 27 000 лв., а транспортната гимназия ремонтира покрив, отопление и изгради подход за над 58 000 лв.

В Разградско се чакат 1060 първолаци, съобщиха от инспектората. Във всички учебни заведения са записани към 12 500 ученици.

Общо 8396 деца тръгват на училище в община Шумен. Те са с над 150 повече от м.г. По-голям е и броят на първокласниците. Рекордьор по прием е СОУ “Сава Доброплодни” със 127 деца.

Ремонтите във всички общински школа в Шумен ще приключат до началото на учебната година. От делегираните си бюджети училищата са заделили за обновяване на сградите близо 400 хил. лв. Общината подпомага ремонтите с още 164 000 лв. С по 20 хил. лв. кметството е финансирало ремонти в НУ “Илия Р. Блъсков” и ОУ “Петър Берон”. Общината финансира и хидроизолацията на покрива на СОУ “Трайко Симеонов”. 74 000 лв. струва и санирането на физкултурния салон на СОУ “Панайот Волов”, където ремонтите бяха крайно належащи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони