Джанка цъфна в Алваново

Джанка цъфна за втори път тази година, след като вече даде реколта от сочни и сладки жълти плодове. Това се похвалиха стопаните й от търговищкото село Алваново.

Дръвчето, което било към 4-5-годишно, расте на улицата до дворната ограда на Стефанка Добрева. Сяла го лично тя. В съседство имало още 3-4 овошки от този вид.

В началото на септември пенсионерката с почуда установила, че джанката е нацъфтяла по цялата млада корона, разказаха нейни близки. Преди това дръвчето дало обилен плод, който семейството напълнило в буркани за компоти. "Плодът е едър и сочен. Сега сигурно ще успее да върже и да даде втора реколта, но зелени малки плодчета, които пък може да отидат в бурканите с туршии", разсъждават от семейството.

Те са изненадани, че дръвчето цъфти втори път толкова рано преди есента. В други години имали цъфтеж на ябълки, но на отделни клони по тях и то доста по-късно през есента.

Странното било, че съседните млади сливи, които били засяти по същото време, не са се закичили с цвят.

"Старите хора казват, че е на люта зима, но ние знаем, че аномалиите вече са повсеместни заради промяната на климатичните условия", казват стопаните на дръвчето. Те вярват, че белите цветчета са предвестник на хубави новини и берекет в къщата им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл