Търсят се финансисти, застрахователи и брокери

Финансистите, застрахователите и брокерите на недвижими имоти ще имат най-голям шанс да си намерят работа в последните месеци на 2015 г. В производствения сектор, строителството и минната индустрия също ще се създадат работни места. Като цяло обаче пазарът на труда в България ще се свие спрямо лятото, когато активно се търсят работници за сезонна заетост. Това показва традиционното изследване на международната консултантска компания “Менпауър” за заетостта в България.

Данните са за четвъртото тримесечие на 2015 г. Анкетата обхваща 750 компании от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.
Около 15% от фирмите планират да увеличат персонала си. Всяка десета компания обаче прогнозира, че ще съкращава работници. Резултатите са малко по-добри от последното тримесечие на 2014 г. Тогава само 13% планираха назначения, а 10% - съкращения.

Средните и големите предприятия са по-големи оптимисти. Всяка четвърта компания с над 50 души персонал ще има вакантни позиции. При по-малките фирми плановете за разширяване на дейността и за наемане на нови служители са значително по-скромни.

Най-големи песимисти са работодателите в енергетиката. Това е единственият от 10-те отрасъла в проучването, в който фирмите, които ще освобождават работници, ще са повече от тези, които ще търсят нови хора. В земеделието и транспорта работодателите също не са оптимисти. Търговците също са консервативни. Намеренията им за наемане на нови хора са на най-ниско ниво от третото тримесечие на 2013 г. В регионален план най-много работни места се планират в Пловдив и Русе, показва проучването.

В европейски мащаб България е сред първите четири страни с положителни нагласи за заетостта. Най-много работна ръка ще се търси у нас, в Румъния, Турция и Унгария. Най-тежко е положението в Гърция, Италия, Финландия и Франция, където фирмите, които ще са съкращават, са мнозинство. В световен мащаб най-много възможности за работа ще има в Индия, Тайван, Япония и САЩ, а най-малко - в Бразилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес