София плахо иска Шенген срещу бежанци

Готови сме поетапно да приемаме мигранти

За пореден път България повдигна въпроса за промяна на регламента “Дъблин”

Вицепремиерът Румяна Бъчварова: Приемаме с разбиране увеличаването на броя на върнатите

България и Румъния обвързаха приемането ни в Шенген с разрастващата се бежанска криза. За разлика от Букурещ обаче София направи това доста плахо. „Бежанският поток не може да бъде използван като причина за отлагането на бъдещото пълноправно членство на България в Шенген”, заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

А вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че страната ни приветства усилията и новата общоевропейска политика за разпределение на бежанци. „Начинът на разпределение трябва да бъде максимално справедлив. България вече заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци, приемаме с разбиране необходимостта този брой да бъде увеличен, като признаваме прилагането на общия принцип спрямо всички държави”, обяви Бъчварова. Вече се заговори, че трябва да приемем нови 2172 бежанци.

„Считаме, че Шенген с участието и опита, които двете страни са готови да дадат, само би спечелил в диалога”, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която вчера е разговаряла с румънския си колега по отношение на Шенген.

За разлика от нашите политици румънският премиер Виктор Понта обвързва категорично включването на страната си в квотната схема за бежанците с членство в Шенген. Той заяви, че не може на Румъния да се вменяват само задължения, а да няма същите права като членките на зоната. Понта говори по телефона и с Бойко Борисов. Румъния може да приеме най-много 1785 мигранти на доброволен принцип и се противопоставя на всякакви задължителни квоти на ЕС, заяви президентът Клаус Йоханис. ЕК натиска Букурещ за 6351.

Все пак и София направи уговорки. „Считаме, че все още има обстоятелства, които трябва да намерят отражение в начина на разпределение. Той трябва да бъде максимално справедлив и да отчита волята и предпочитанията на тези, които ще бъдат пренаселени", заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

„Подкрепяме идеята за изграждане на регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, а приоритетно на територията на държавите на произход или близките до тях", допълни Бъчварова.

Българското правителство настоява за синхронизиране на националните законодателства в ЕС за налагане на по-тежки наказания за каналджиите и за създаване на обща европейска прокуратура. Кабинетът „Борисов 2” вече работи върху организиране на работата на спецзвено между МВР и прокуратурата, което да разбие мрежата на трафикантите на хора. Резултатите от работата ни около посрещането на бежанската вълна са впечатляващи, обобщи Румяна Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини