Аскерът нагази в Ирак, гони кюрдски терористи

53 турски изтребителя в блицкриг срещу ПКК

Тълпи щурмуват 126 офиса на опозиционна партия

Ердоган призова към “наказание” на предсрочните избори

Масирана военновъздушна кампания предприе Турция срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, а спецчасти нахлуха по суша, за да гонят опитващи се да се скрият в местните планини терористи.

Блицкригът започна към 22,00 ч завчера и продължи 6 часа. В него участваха 35 “бойни сокола” Ф-16 и 18 “фантома” Ф-4. Убити са поне 35 кюрдски партизани.

Офанзивата бе в отговор на един от най-кървавите атентати на ПКК от подновяването на враждебните действия между кюрдите и Анкара през юли – 16 турски войници загинаха в неделя до иракската граница. На погребенията им в понеделник премиерът Ахмет Давутоглу се зарече да “прочисти” Източна Турция от ПКК.

Вчера кюрдите отвърнаха с нов атентат, този път край границата с автономната азербайджанска провинция Нахчиван. Там загинаха 14 полицаи.

Президентът Реджеп Ердоган се зарече да не оставя Турция на терористите и поиска ПКК да предаде оръжията си. Той директно свърза войната срещу кюрдите с предсрочните избори на 1 ноември. Обръщайки се задочно към кюрдската Демократична партия на народите (ДПН), заради която неговата Партия на справедливостта и развитието не можа да спечели парламентарно мнозинство на изборите на 7 юни, той каза: “Всеки, който не осъди безусловно сепаратистите, няма да може да се свързва вече с Турция.”

Новият вот обаче щял да реши проблема. “Народът ще потърси сметка от някои за случващото се”, заключи Ердоган. От ДПН се оплакаха, че в понеделник 126 нейни офиса в страната са били нападнати от организирани от властта тълпи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят