Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Полицията в Гърция задържа четирима турски граждани

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас – за козичките Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ „Тракия“, в която загина младо семейство Украинският шофьор на тира отива на съд

БСП публикува стенограмите от председателските съвети за чумата

Непълнолетен ограби двама души за месец

Румен Порожанов: Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, в понеделник – в Шарково

Посланикът на Русия във Вашингтон: Русия е отворена за посещение на Владимир Путин в Белия Дом

Депутатът от БСП Явор Божанков: Временната заетост се заплаща от държавата по 3.50 лв. на ден. Как се оцелява с толкова?

Възстановиха потрошената мемориалната плоча на Венета Ботева в Търново

97 000 недекларирани евро откриха в дамската чанта на холандка, пътуваща към Турция

Задигнаха 17 700 евро от влака София – Лом

Стопани в Болярово не пускат ветеринари за втора проба за чумата

Организират Медена седянка в Елена

Рязък спад в консумацията на ток

Спадът на температурите в последните дни доведе до спад в консумацията на електроенергия. Това сочат оперативните данни от сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Вчера от 07.00 и 08.00 часа бе отчетен най-ниският сутрешен товар за работен ден от началото на месеца – между 3288 и 3570 мегаватчаса, отчитат от компанията. В петък по същото време той е бил между 3770 и 4309 мгвтч.

Сметките сочат спад от 482 до 464 мгвтч. Спрямо понеделник също е отчетен сутрешен спад на консумацията, съответно 129 и 197 мгвтч. От началото на месеца най-висок товар от 4914 мгвтч операторът е отчел на 3 септември в 21.00 часа. Почти идентична консумация е отчетена и денонощие по-късно – 4913 мгвтч. Над 4500 мгвтч остава товарът за този час и през следващите дни, като в понеделник той достига 4592 мгвтч. До петък включително консумацията посред полунощ остава над 4000 мгвтч. Най-висока е тя на 3 септември 4177 мгвтч. На 7 септември в 24.00 часа тя пада с 333 мгвтч до 3844 мгвтч.

Вчера малко след 16.00 часа с най-голямо натоварване от 2858 мегавата работеха големите ТЕЦ-ове. Веднага след тях с постоянен товар от около 1000 мегавата бе АЕЦ „Козлодуй”, а на трето място – с 329 мегавата бяха вецовете. Производителите на най-скъп ток – фотоволтаиците, бяха четвърти с 298 мегавата. По-нататък в товара в енергийната ни система бяха тецовете към топлофикациите със 184 мегавата, заводските топлоцентрали – със 160 мегавата. Малките вецовете по това време бяха с принос от 90 мегавата, вятърните генератори – с 12 мвт и тецовете на дърва – с 12.

От вчера тръгна 3-дневна проверка на „Енерго-Про” за готовността на дружеството за предстоящия есенно-зимен сезон, пише „Монитор“. Ще бъдат инспектирани обекти в Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Добрич, Търговище и Поповица, съобщиха от енергийното министерство. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която вчера бе в Габрово, целта на проверките е превантивно да се вземат всички необходими мерки, така че да се гарантира сигурността на електроенергийната система. Тя припомни, че през месец март над 1179 населени места с дни бяха без ток. След края на проверките ще бъде изготвен цялостен доклад, който ще е публичен за всички потребители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.