Първият сигнал за незаконните къщи в Гърмен е бил от 2000 г.

"Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение. Функциите на ДНСК за контрол на строителството по никакъв начин нямат политически оттенък”. Това каза пред Нова телевизия директорът на ДНСК Милка Гечева.

"Когато сигнал е получен в ДНСК през 2001 г., веднага е извършена проверка на място и са издадени заповеди за спирането на първите 14 строежа. Други незаконни строежи тогава нямаше. След това многократно е напомняно на Община Гърмен да се извършват проверки и да не се допуска извършването на незаконното строителство. Факт е, че този контрол не е упражнен”, коментира Гечева.

"От 2001 до 2007 г. строителството продължи. През 2007-а ДНСК извърши нова проверка, издават се още 14 заповеди за спиране на строежи и се констатира, че вече има завършени къщи. В резултат на това през 2011 г. са издадени 124 заповеди за премахване на постройки”, обясни още директорът на ДНСК.

Гечева обясни забавянето на събарянето на къщите с това, че някои от заповедите са били обжалвани в съда, а за да могат те да бъдат изпълнени, трябва да се спази цялата процедура. През тези четири години собствениците са издирвани, за да могат да им бъдат връчени заповедите, но тяхното намиране се оказва трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини