Съдът обяви фалит на "Мега Мол Русе"

„Мега Мол Русе” АД е обявен в несъстоятелност и решението, което подлежи да незабавно изпълнение, се вписва в търговския регистър. Това постанови Окръжният съд в крайдунавския град. Дружеството тряббва да прекрати дейността, като възбраната и запора върху имуществото му остава. Длъжникът се лишава от правото да управлява и да се разпорежда със собствеността си. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок.

До фалита се стигна, след като м.г. лондонският клон на Банка Пиреос СА заведе изпълнително дело за над 40 млн. евро необслужван кредит. В иска банката настоя "за предварителни обезпечителни мерки" на имуществото на длъжника по договори за заеми и цесия. Парите от затъналия мол си потърсиха и други кредитори. Търговско-развлекателният комплекс беше запечатан от частен съдебен изпълнител.

От дружеството се опитаха да преговарят процедурата за несъстоятелност да се прекрати, защото активите надхвърлят пасивите му. В "Мега Мол Русе" бяха инвестирани над 30 млн.евро. Според публичния финансов отчет за 2011 г. задълженията му са над 46 млн.лв., а активите надхвърлят 52,4 млн.лв.

Молът беше открит в края на 2010 г., но не успя да привлече достатъчно търговци и клиенти. Справка в Търговския регистър сочи, че преди 2 г. АД-то е закупено от офшорните компании "Синерджи Маркетинг Лимитид" от Сейшелите, "И Си Ди Мениджмънт" /Кайман/ Лимитид от Каймановите острови и "Асмита Холдингс Лимитид" от Кипър. Обявеният размер на капитала е 5 240 400 лв. Мандатът за управление на директорския борд изтече на 30.08.2014 г.

Първият открит мол "Роял Сити Център" в Русе също се разпродава на части от частен съдебен изпълнител. Насроченият публичен търг на 9 октомври т.г. е по искане на Райфайзен банк за непогасени кредити от собственика ЕТ "Магик – Магдалена Стоянова" по учредени ипотеки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес