Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Митов: Не знам дали квотите за бежанци са точно решение, но участваме солидарно

Дебатите за квотите на бежанци тепърва предстоят. Не знам дали квотите са точно решение. Ние ще участваме в солидарната релокация на бежанци в ЕС. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов на откриването на форума „Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион“, пише „Фокус“. 

„Ясно е, че България на база като съотношение на БВП на страната и на глава от населението ние вече имаме достатъчно бежанци на територията на нашата страна. Другите държави трябва да поемат своята отговорност, защото има такива, които до момента не са проявили достатъчно голяма солидарност“, заяви Митов. По думите му, въпросът е от различно естество и трябва да се гледа малко по-мащабно.

„Борбата с ИДИЛ трябва не само да се ускори и да се засили, а и да се направят много сериозни дипломатически усилия в посока ангажиментите на държавите от региона, които в момента не дават достатъчно в тази посока“, посочи министърът на външните работи. Според него, трафикантите на хора са превърнали прекарването на бежанците в ужасяващ бизнес със съдбата и живота им. „Създават им се нереалистични илюзии. Трябва да се преразгледа Дъблинският регламент, трябва да се състави списък със сигурни трети държави, настояваме за създаването на бежански миграционни центрове извън рамките на ЕС, в които да се настаняват бежанци. Не бива да се стимулират подобни потоци на хора, както и възможностите на трафикантите“, допълни Митов.

На въпрос, свързан с отношенията на България и Русия заради забраната на руски самолети да преминават по въздушните коридори на страната ни, министър Митов заяви, че едва ли отношенията с Русия ще пострадат. „Ясно е, че имаме достатъно основания да откажем подобно разрешение в момента. Ще си говорим“, каза още Даниел Митов.

От външна граница на ЕС България се превръща в първа линия на досег с множество рискове и заплахи. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, който откри форума „Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион“, съобщи Фокус.

„Удоволствие е отново да бъда гост на вашата конференция. Убеден съм, че форумът ще бъде много ползотворен. През последната година ставаме свидетели на разширяване на палитрата от рискове за сигурността. На юг и югоизток на практика съществува дъга от нестабилност, която е сложен микс от различни процеси. Някъде политическата динамика води до появата на провалени държави, където цари насилие и хаос. В много общества в Севена Африка и Близкия Изток съществува изострено чувство на социална безпътица и липса на перспективи за развитие“, заяви Митов. По думите му, икономиките трудно се справят във време на глобална стопанска несигурност. „Съществува и опасност от цялостен разпад на регионалната система, създадена преди около век. Нарастващите заплахи от тероризъм са най-видими в продължаващото влияние на ИДИЛ, която не просто атакува нашите цивилизационни ценности, а укрепва все повече позициите си. Бежанската криза е сред най-големите предизвикателства от десетилетия насам. На североизток рисковете не са по-малки – анексирането на Крим и усилията на Русия за дестабилизация на Украйна драстично промениха сигурността в Европа“, допълни Митов. Според него, тези действия са директно погазване на ключови принципи на европейския ред като ненарушимост на границите, уважение на суверените права на други държави, неупотреба на сила.

„Руската страна отхвърля подхода на сътрудничество, който ЕС споделя от десетилетия. Възникналите рискове следва да се приемат като дъглосрочни и изискващи поредица от мерки. Необходима е промяна в цялостното ни външнополитическо поведение. Нужни са нови регионални мерки. В нова ситуация се намира и Европа. България ще бъде активен участник в този процес. НАТО предприе сериозни мерки за реализацията на плана за готовност. България пое ангажименти и постепенно започва да увеличава своите публични инвестиции за отбрана“, каза още Даниел Митов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.