Председателят на КЕВР: Очаквам утре официалното предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ

Очаквам утре официалното предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщи "Фокус".

На въпрос дали са получили доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, Иванов посочи, че продължават да получават доклади от проверки на различни ВЕИ производители. "Те се предоставят, обработват се данните, но след като в закона не залегна разпоредба, която да изисква ответни наши действия, те остават при нас като сведения за сектора", уточни той.

Относно предложението на "Булгаргаз" за цената на природния газ, Иванов заяви, че то ще стане известно утре. "Срокът за подаване на предложение е до 10-то число на предходния месец, от който започва тримесечието. Аз самият очаквам утре официалното предложение на "Булгаргаз", обясни Иванов. "Ние ще изпълним изискванията на 30 септември да обявим с решение цената на природния газ за четвъртото тримесечие и съответно цената на топлинната енергия - това, което се изисква съгласно нашите нормативни актове и закона", каза Иванов. Той заяви, че предварително не може да каже нищо, преди да е дошло предложението на "Булгаргаз". "Първо трябва да се запознаем с предложението и да се произнесат експерти от нашата специализирана администрация и едва тогава КЕВР ще го разгледа и ще излезе с решение", заяви той. На въпрос какво е наблюдението му върху сектора и как върви в момента енергийният пазар след приемането на поправките в закона, Иванов отговори, че според него един месец е крайно недостатъчно време, за да се правят заключения и наблюдения. "Това, което чета е, че търговците на електроенергия са в добро състояние. За останалите ние ще чакаме периодично да получаваме съобщения към тях. Към момента през месец август не сме получили никакви индикации, които да изискват наши ответни действия", заяви председателят на КЕВР. По повод проверките на Министерството на енергетиката, той заяви, че те ще се съобразят с проверките, ако им бъдат изпратени. "Не се правят едновременно паралелни проверки", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес