РБ по повод 9 септември: Обществото ни ще продължава да страда от спомена за политическото насилие

Докато политическото насилие не бъде признато и отречено, тези рани няма да зараснат. Това се посочва в декларация от името на Реформаторския блок, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателя на парламентарната група Радан Кънев, съобщи „Фокус”.

„Обществото ни ще продължава да страда от спомена за политическото насилие”, обясни Кънев по повод 9 септември. В декларацията се посочва, че това не е просто мрачна историческа дата.

„Взеха се десетки хиляди жертви, репресирани, убити, затваряне от българската власт. Много време ще ми отнеме да изброя министър-председателите, станали жертва. Дни ще ни отнеме да изброяваме жертвите на репресиите”, уточняват от РБ.

Според тях за 45 години България е била откъсната от нормалните, европейски демократични ценности и това е режим, който ще остане неизбежно записан с черни букви в историята на нашата страна. „Режим, който изгони стотици хиляди през телените мрежи извън пределите на страната”, коментират от Реформаторския блок.

„Ние не сме определили политическото насилие еднозначно като най-големия враг на демокрацията, свободата и добруването в едно общество. Засега, а може би завинаги, оставаме длъжници на жертвите на комунистическия режим”, се казва още в декларацията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини