Елизабет II над 63 години на трона: Тихо, скромно, рекордно

Около 17,30 ч следобед в Лондон на 9 септември Елизабет II (89 г.) става най-дълго царувалият британски монарх след 23 226 дни 16 часа и 30-ина минути на трона, изпреварвайки своята прапрабаба кралица Виктория. Точното време на рекорда е трудно да бъде определено, тъй като не е ясен моментът, в който баща й крал Джордж VI издъхва в съня си през 1952 г.

Постижението обаче няма да бъде отбелязано с фанфари, салюти, тържества, улични партита или приеми. Денят ще премине тихо и скромно, както целият й ненатрапчив престой на трона - кралицата планира само да открие нова жп линия в Шотландия. С премереност, наследена от баща й и дядо й крал Джордж V.

“Кралицата си създаде безупречен авторитет. Играеше ролята си определено с достойнство. Мисля, че е изключително уважавана, макар че в днешната емоционална епоха се държи малко старомодно”, казва историкът Дейвид Старки, цитиран от АФП. “На трона е толкова дълго, че трудно можем да си представим страната без нея. Тя стана част от рамката, характеризираща типично британското”, посочва изследователката Джудит Роуботъм. “Да се задържиш сигурно на трона през такива огромни социални и икономически промени е забележително постижение”, отбелязва Андрю Гимсън, написал книга за британските монарси след 1066 г.

При предишната рекордьора кралица Виктория Великобритания достигна зенита си на глобална империя и индустриална експанзия, докато при Елизабет II мощта й се свиваше. Тя видя възстановяването на Великобритания след Втората световна война, разпада на империята и обръщането й към Европа. Кралството бе засегнато от икономическия срив през 70-те и съживяването през 80-те години на XX в., бунта в Северна Ирландия, по-слабата диференциация на обществото и масовата имиграция, които го промениха.

С присъщото й спокойствие Елизабет II изведе монархията от скандалите през 90-те. Тя нарече 1992-ра, в която синовете й Чарлз и Андрю се разделиха със съпругите си, а дъщеря й Ан се разведе, annus horribilis (ужасна година - от латински). Популярността й удари дъното, когато “народната принцеса” Даяна се разведе с престолонаследника принц Чарлз и загина в автокатастрофа в Париж през 1997 г. Великобритания бе потънала в безпрецедентна скръб, а тя бе обвинявана в липса на съчувствие и грешно разчитане на настроенията. Решението й за семеен траур в уединение в имението й Шотландия, включително със синовете на Даяна - принцовете Уилям и Хари, разочарова мнозина, както и че не бе спуснат кралският флаг на Бъкингамския дворец. Под натиск тя се върна в Лондон и направи национално обръщение по телевизията, започвайки постепенно възстановяване на авторитета на монархията. И видя как поданиците й топло отбелязаха с тържества златния й юилей на трона през 2002 г., а след 10 години и диамантения.

Заради рекордния й престой на трона сега три поколения чакат да го наследят, за първи път след смъртта на Виктория. Първи е 66-годишният принц Чарлз, надхвърлил пенсионната възраст в страната, който е най-дълго титулуваният престолонаследник в британската история - от 3-годишна възраст. Следван от големия му син принц Уилям (33 г.) и правнука на кралицата - принц Джордж, който навърши 2 години през юли.

В увода на “Елизабет II: Непоколебимата” - нова книга от бившия външен министър Дъглас Хърд, Уилям нарича баба си “пример за подражание” и “модел за живот, посветен на служба”. “Тихо и скромно, тя непрекъснато ни показва как уверено можем да прегърнем бъдещето, без да правим компромиси с важните неща”, написа той.

Раждането на Елизабет Александра Мери в Уиндзор на 21 април 1926 г. остава почти незабелязано за света. Къдравата Лилибет, както я наричали, била предопределена за омъжване, а не за трона. Но след 325 дни като крал бездетният й чичо Едуард XVIII абдикира, за да се ожени за Уолис Симпсън, два пъти развеждана американка. На трона сяда бащата на Елизабет Джордж VI и тя става престолонаследник. Когато казват на малката Лилибет и сестра й Маргарет, че трябва да се преместят в Бъкингам, тя пита бавачката: “Какво, това завинаги ли е?”.

В трудните години на Втората световна война получава тапия за шофьор на камион.

На 20 ноември 1947 г. Елизабет се омъжва за Филип - далечен братовчед, който се отказва от титлите принц на Гърция и Дания и кариерата си във военноморския флот, за да е с нея. Тя го нарича “моята сила и опора”.

На 21-вия си рожден ден, 5 години преди смъртта на баща си, принцеса Елизабет дава клетва да посвети живота си на британската общност и народите й. Сега тя е кралица освен на Великобритания и на още 15 страни, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия и Ямайка. А беше и на ЮАР, Шри Ланка, Пакистан и Нигерия.

След смъртта на саудитския крал Абдула през януари на 90-годишна възраст тя стана най-възрастният монарх в света, но втора по години на трона след тайландския крал Пумипон Адулядет (87 г.). В историята на Европа тя отстъпва по продължителност на царуване единствено на френския крал Луи XIV (1643-1715). Кралят Слънце бе на трона 72 години.

“Когато хората казват кралицата, обикновено имат предвид нашата кралица”, казва Джон Мейджър - един от 12-те премиери през годините, които Елизабет II е на трона.

Като държавен глава на Великобритания Елизабет II се е срещала с водещи фигури от най-новата история - от първия премиер на Индия Джавахарлал Неру до японския император Хирохито и френския генерал и държавник Шарл дьо Гол. Южноафриканската икона на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела я нарече “моя приятелка”. Тя видя изграждането и сриването на Берлинската стена.

Тя е била на посещения в 132 страни, позирала е за 139 портрета, произнасяла е хиляди речи, но никога на е давала интервю. Като цяло обаче личният й живот е пълна мистерия. На официалния сайт на монархията се посочва, че тя все още язди и има 30-ина кучета от породата корги в нейните дворци. В рядка недискретност вътрешни хора от двореца разкриха, че си пада по съвети за конни надбягвания от в. “Рейсинг пост”, обича да пийне коктей от джин с вермут дюбоне преди обяд и да решава кръстословици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят